• Menu

0 recente resultaten

Voorvechters aan het woord: de Felipe Rodriquez Award winnaars

Tijdens de jaarlijkse Big Brother Awards reiken we ook altijd een positieve prijs uit: de Felipe Rodriquez Award. Met deze positieve prijs eren we iemand die zich heeft ingezet voor onze privacy of internetvrijheid. Om te laten zien dat tegenmacht in vele vormen bestaat, riepen we dit jaar voor het eerst vijf winnaars uit. In een interviewreeks geven we hen het woord: wat hebben zij precies voor elkaar gekregen? En welke tips hebben zij voor jou?

Tegenmacht

Dit jaar stond de uitreiking van de Felipe Rodriquez Awards in het teken van: tegenmacht. Dat lijkt misschien een loze term uit een voormalig kabinet, maar is extreem relevant geworden door de uitslag van de verkiezingen. Fundamentele principes als het gelijkheidsbeginsel en het non-discriminatiebeginsel zijn daardoor niet zeker meer. In verkiezingsprogramma's zagen we voorstellen om geïnstitutionaliseerde controlemechanismen af te schaffen, zoals de Eerste Kamer en de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Maar denk ook aan het stopzetten van financiering voor bijvoorbeeld NGOs en de NPO. Wanneer geïnstitutionaliseerde tegenmacht onder vuur komt te liggen, komt het des te meer op gewone mensen aan om tegenmacht de bieden. Kortom: we willen met deze prijs inspireren en motiveren om samen werk te maken van onze digitale rechten.

Over Felipe Rodriquez

Felipe Rodriquez was een zeer bevlogen pionier die aan de basis stond van het Nederlandse internet. Hij richtte XS4ALL op, de eerste internetprovider voor particulieren, omdat hij het internet voor iedereen toegankelijk wilde maken. Ook was hij een van de grondleggers van De Digitale Stad, dat van groot belang was bij de vorming van een inclusieve online gemeenschap in Nederland. Rodriquez bedacht in 1995 het Meldpunt Kinderporno, dat een cruciaal instrument is geworden in de bestrijding van kindermisbruik. Hij speelde bovendien een forse rol bij de oprichting van Bits of Freedom. Na zijn vroegtijdig overlijden in 2015 werd een prijs in het leven geroepen voor iemand die zich, geheel in zijn geest, op positieve wijze onderscheidt in de strijd voor onze privacy en internetvrijheid.

De winnaars van de Felipe Rodriquez Awards 2023

  • Muslim Rights Watch Nederland, vanwege hun inzet voor mensen die onterecht op een terreurlijst zijn geplaatst.
  • Niels Westerlaken (voormalig Functionaris Gegevensbescherming bij het ministerie van Buitenlandse Zaken), voor het bij het ministerie aankaarten van het discriminerende algoritme waarmee visumaanvragen worden beoordeeld.
  • Robin Pocornie (voormalig student bio-informatica), voor het aankaarten van racistische anti-spieksoftware van de Vrije Universiteit.
  • Expertisecentrum SPOON, voor hun inzet voor een open en controleerbare overheid en uitoefening van Woo-verzoeken (ons recht op openbaarmaking).
  • Wido Potters (werkzaam bij internet service provider BIT), voor het laten zien dat je tegelijkertijd voor bedrijfsbelang én mensenrechten op kunt komen.

Lees de volledige reeks

Voorvechters aan het woord: Expertisecentrum SPOON

We spreken met Felipe Rodriquez winnaar Expertisecentrum SPOON. Zij won voor haar inzet voor een open en controleerbare overheid.

Voorvechters aan het woord: Niels Westerlaken

We spreken met Felipe Rodriquez Award winnaar Niels Westerlaken, voormalig functionaris gegevensbescherming bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voorvechters aan het woord: Robin Pocornie

We spraken met Felipe Rodriquez Award winnaar Robin Pocornie. Zij won de prijs voor het aankaarten van racistische anti-spieksoftware op de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Voorvechters aan het woord: Wido Potters

We spreken met Felipe Rodriquez Award winnaar Wido Potters, operationeel directeur bij internetaanbieder BIT. Hij won de prijs omdat hij steeds weer laat zien dat je ook vanuit het bedrijfsleven op kunt komen voor mensenrechten.

Voorvechters aan het woord: Muslim Rights Watch Nederland

We spraken met Felipe Rodriquez Award winnaar Muslim Rights Watch Nederland. Zij won de prijs voor haar onvermoeibare inzet om op te komen voor moslims die onterecht op terreurlijsten zijn geplaatst.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag