Bedankt voor je komst! Schrijf je in voor updates voor de volgende editie

De Big Brother Awards worden elk jaar georganiseerd door Bits of Freedom. Hiermee vragen we aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de communicatievrijheid en privacy van burgers. Het zijn de 'prijzen' voor de grootste schenders van onze digitale rechten; misschien wel de minst begeerde prijs om te winnen!

Schrijf je in voor updates!

Wil jij op de hoogte blijven van komende edities van de Big Brother Awards? Schrijf je in voor onze specifieke mailinglijst en ontvang automatisch updates.

Over de editie van 2023

Naast de uitreiking van de Awards zelf, gehost door Sahar Shirzad, zat het programma van de Big Brother Awards 2023 vol met interessante speeches, kunst en muziek. Zo stelde Laura a Dimalauraadima.com haar kunstinstallatie 'MyFACE' tentoon, was er een foto expositie van kunstenaar Mark Visbeek (Fizzbake)fizzbake.com en werd het programma afgesloten met een spetterend optreden van Hang Youthhangyouth.nl. De uitreiking vond op 15 januari 2024 plaats in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.

Nog even nagenieten? Bekijk de aftermovie hieronder terug:

De winnaars van 2023

🏆 Expertprijs gewonnen door Meta, X en Telegram

Volgens de vakjuryleden was er geen twijfel over mogelijk wie volgens hen de Big Brother Expertprijs in ontvangst moest nemen: zij kozen voor de platformen Meta, X en Telegram. Deze platformen waren genomineerd voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in oorlogsgebied. Ook doen ze te weinig aan de moderatie van gedeelde berichten: oproepen tot geweld of zelfs genocide blijven lang beschikbaar en vrijwel onbestraft. De jury typeerde dit als 'roekeloos'. Als het aan de juryleden ligt is er dus werk aan de winkel voor Meta, X en Telegram, alsook aan de overheid door strenge(re) regels aan deze platformen op te leggen.

🏆 Publieksprijs gewonnen door Dilan Yeşilgöz-Zegerius

De grote publieksfavoriet was Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Zij was genomineerd voor het aan het lot overlaten van mensen die onterecht op een terreurlijst staan. Dit kan betekenen dat je bij de grens wordt aangehouden en ondervraagd. Of dat je bepaalde landen niet in komt of wordt vastgehouden. Het publiek is het met ons eens dat er veiliger beleid moet komen over wanneer mensen op een terreurlijst terechtkomen en wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat. Daarnaast moet er een plan komen dat mensen hier bij een onterechte registratie direct vanaf worden gehaald. Dat geldt dus óók voor de mensen die nu nog onterecht op een terreurlijst staan.

Felipe Rodriquez Award: maar liefst vijf winnaars

Tijdens de uitreiking wordt eveneens jaarlijks een voorvechter van onze internetvrijheid in het zonnetje gezet. Dit jaar is het thema van deze prijs tegenmacht. Een relevante term nu uit de verkiezingsuitslag is gebleken dat fundamentele principes als het gelijkheidsbeginsel en het non-discriminatiebeginsel niet vanzelfsprekend zijn. Bits of Freedom wil met deze prijs inspireren en motiveren om samen werk te maken van onze digitale rechten. Om te laten zien dat tegenmacht in vele vormen bestaat, riep de organisatie voor het eerst vijf winnaars uit. De zogenoemde Felipe Rodriquez Award - naar één van de oprichters van XS4ALL en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland - ging naar:

Robin Pocornie

Voor het aankaarten van racistische anti-spieksoftware van de Vrije Universiteit. Robin Pocornie is voormalig student bio-informatica.

Wido Potters

Voor het laten zien dat je tegelijkertijd voor bedrijfsbelang én mensenrechten op kunt komen. Wido Potters werkt bij internet service provider BIT.

Muslim Rights Watch Nederland

Vanwege hun inzet voor mensen die onterecht op een terreurlijst zijn geplaatst.

Niels Westerlaken

Voor het bij het ministerie aankaarten van het discriminerende algoritme waarmee visumaanvragen worden beoordeeld. Niels Westerlaken is voormalig functionaris gegevensbescherming bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Expertisecentrum SPOON

Voor hun inzet voor een open en controleerbare overheid en uitoefening van Woo-verzoeken (ons recht op openbaarmaking).

Meer weten over de winnaars? Binnenkort komt een interviewreeks beschikbaar op onze website.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag