De oplossing
Effectieve bescherming van onze democratie is mogelijk als de EU tracking streng reguleert. Belangrijk daarvoor is om targeting en amplificatie (in het wetsvoorstel onterecht samengenomen) uit elkaar te trekken. Targeting is de techniek die wordt gebruikt om adverteerders te laten kiezen aan welke categorieën hun advertentie wordt getoond. Denk aan geslacht, locatie of leeftijd. Amplificatie (of ad-delivery) is de techniek die platformen gebruiken om te bepalen bij wie, binnen deze groep, de advertentie het best aan gaat slaan en dus aan wie de advertentie wordt getoond.
Wij willen dat amplificatie op basis van tracking van online politieke advertenties wordt verboden. Zodat we niet meer worden belemmerd in onze keuzevrijheid. Targeting van online politieke advertenties mag volgens ons alleen toegestaan worden bij bepaalde categorieën. Adverteerders zouden alleen mogen targetten op stemgerechtigde leeftijd, locatie waar verkiezingen verband mee houden (want welke Rotterdammer wil er reclame zien voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen?) en taal.
We willen dat contextuele politieke advertenties wel zijn toegestaan. Een politieke partij mag dan dus wel adverteren over haar plannen omtrent klimaatverandering op een site over klimaat. Of een advertentie voor een christelijke partij op de Facebookpagina van een kerk. Dat is een manier van adverteren, zonder profilering, die onze democratie niet verstoort.