• Menu

0 recente resultaten

Het einde van de petitie, maar niet van de strijd tegen biometrische surveillance

In januari 2021 startten wij samen met maar liefst 75 andere organisaties in 20 Europese landen een burgerinitiatief tegen biometrische massasurveillance. Dat burgerinitiatief loopt nu ten einde. Maar dat betekent niet dat we niets meer gaan doen. Want we gaan door met de strijd tegen biometrische surveillance in de openbare ruimte. Om afscheid te nemen van de campagne blikken we terug: Wat hebben we in het afgelopen anderhalf jaar allemaal gedaan?

We deden onderzoek

We deden onderzoek om in kaart te brengen hoe biometrische surveillance technologie in de openbare ruimte van Europa wordt ingezetLees hier meer over hoe biometrische surveillance in Nederland wordt ingezet. Hoe krijgen mensen met deze technologie te maken? En wat kunnen ze er tegen doen?

Zo leerden we ook over hoe ineffectief sommige bescherming, zoals mondkapjesWe namen de proef op de som van mondkapjes als beschermingsmiddel, tegen biometrische surveillance bleken te zijn. Al kun je ze wel gebruiken als fashion statemenDit project onderzoekt gezichtsmaskers als canvas voor verzett. Dat de beschermingsmiddelen die er zijn zo ineffectief zijn, onderstreept de noodzaak voor een verbod dat ons structurele bescherming biedt.

We creƫerden bewustwording

We maakten deelbare beelden en video's om via sociale media aandacht te vragen voor de gevaren van biometrische surveillance in de openbare ruimte en het gebrek aan effectieve bescherming dat we hier tegen hebben. Daarmee creƫerden we bewustwording over de noodzaak van structurele, effectieve bescherming tegen deze indringende technologie: Een breed verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte.

Om dit te doen trokken we zelfs papieren zakkenPrachtig product, zo'n solidariteitszak, maar geen praktische bescherming tegen biometrische surveillance over ons hoofd, die ook jij kon kopen in de webshoNet als deze mooie shiny stickersp. Kennen jullie de #PaperBagSocietyLees hier meer over de #PaperBagSociety actie nog?

We waren zichtbaar in de openbare ruimte

We waren niet alleen online zichtbaar, maar ook op de straat. Daar hingen we een paar honderd posters, verspreid over 5 grote steden in Nederland.

Onze posters in het straatbeeld

We gingen het gesprek aan en behaalden zichtbaar resultaat in de lobby

We gingen in vele vormen en op vele plaatsen het gesprek aan. We stonden voor zalen, camera's en webcams. We spraken met onderzoekers, journalisten en beleidsmakers. En met succes. Zo spraken vooraanstaande Europese politici Lees hier meer over hoe onze oproep steun vindt in het Europees Parlementzich uit voor een breder verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte. En pleitten ook de Europese toezichthouders voor een breed verbod in hun richtlijnen.Lees hier meer over het verbod in de richtlijnen van de toezichthouders Op die manier hebben de stemmen van alle burgers die zich voor betere bescherming tegen biometrische surveillance hebben uitgesproken nu al bijgedragen aan verandering!

Dit belangrijke werkDit is hoe een breder verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte er volgens ons uit moet zien, en waar wij voor strijden zullen we blijven doen. Want de petitie is misschien klaar, maar de strijd tegen biometrische massasurveillance gaat door. Samen met de ReclaimYourFace-coalitie blijven we ons inzetten voor een breed verbod op biometrische surveillance!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag