• Menu

0 recente resultaten

Stop de waanzin. Verbied biometrische surveillance!

Biometrische surveillance brengt onze rechten, vrijheden en samenleving ernstige schade toe. Daarom moeten we ons daartegen beschermen. Zolang er geen verbod is om ons die bescherming te bieden, zijn we aangewezen op geïmproviseerde middelen. Maar die maken het (samen)leven niet makkelijker.

Onze vrijheden in de openbare ruimte zijn van groot belang

In een vrije en open samenleving speelt de openbare ruimte een belangrijke rol. Het is de plek waar het openbare leven en het publieke debat zich afspelen en waar wij onze democratische rechten —zoals het recht op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en non-discriminatie— uitoefenen. Het is belangrijk dat iedereen zich er vrij voelt. Vrij om samen te komen, om je mening te uiten en om je te kunnen verplaatsen, zonder dat je wordt gevolgd. Op die manier geven we samen vorm aan onze samenleving.

Geïmproviseerde bescherming is niet de oplossing

Bij gebrek aan een structurele oplossing grijpen sommige burgers naar eigen middelen om hun identiteit en rechten en vrijheden te beschermen. Maar nu gezichtsherkenningstechnologie zo ver is ontwikkeld dat je zelfs met een mondkapje op herkenbaar blijft, zijn er nog maar weinig manieren om écht anoniem over straat te gaan. Een mogelijke uitkomst? Een papieren zak over je hoofd om je gezicht te verbergen. Ja, op die manier blijf je veilig voor biometrische surveillance. Maar deze vorm van bescherming brengt ook hoge kosten met zich mee. Het dagelijkse leven wordt er namelijk niet makkelijker op met een papieren zak over je hoofd. En ook samenwerken en onderlinge communicatie gaan stroef als je elkaar niet kunt zien.

Wat het in deze tijd kost om je nog vrij en anoniem in de publieke ruimte te bewegen zie je in deze video:

Biometrische surveillance brengt u en de samenleving ernstige schade toe

De maatschappelijke kosten die de inzet van biometrische surveillanceLees hier meer over onze positie op biometrische surveillance en het werk dat we doen in de openbare ruimte met zich meebrengt zijn te grootLees hier de oproep die wij eerder samen met EDRi deden. Door de ongerichte toepassing van biometrische surveillance wordt elke voorbijganger in beeld gebracht. Zo kunnen individuen op grote schaal worden geïdentificeerd, geanalyseerd, gevolgd, geprofileerd en gestuurd. Deze technologie creëert een samenleving van wantrouwen, controle en discriminatie waarin je niet langer anoniem kunt deelnemen aan het openbare leven. Dat heeft een beperkende werking op hoe vrij je je voelt je rechten uit te oefenen. En dus ook op hoe vrij je bent om zelf onderling te bepalen hoe je met elkaar samen wilt leven.

Daarom hebben we goede bescherming nodig tegen de inzet van dergelijke surveillance. Bescherming van onze individuele rechten en vrijheden, maar dus ook van de samenleving als geheel. Bestaande wetgevingLees hier meer over het verbod in bestaande wetgeving kent een verbod op biometrische surveillance. Maar de uitzonderingen daarop worden misbruiktLees hier meer over de inzet van biometrische surveillance in de Europese Unie, en er wordt niet krachtig genoeg gehandhaafd om in de praktijk voldoende bescherming te bieden.

Twee dingen die jij kunt doen

We willen geen papieren zakken samenleving, maar zolang er geen structurele oplossing is zijn we op dergelijke beschermingsmiddelen aangewezen. Zeg samen met ons "nee" tegen een #PaperBagSociety en deel waarom het voor jou niet werkt om te leven met een papieren zak op je hoofd. Roep samen met ons op tot een verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte!

En wil jij ook dat er wetgevingLees hier meer over ons burgerinitiatief Reclaim Your Face komt die ons en onze openbare ruimteNog meer leeswerk over de campagne op structurele wijze beschermt tegen biometrische surveillance?

Disclaimer: Bij het klikken op de link wordt je doorverwezen naar de pagina van het burgerinitiatief Reclaim Your Face. Bij het ondertekenen wordt om persoonsgegevens gevraagd. Deze gegevens zijn nodig om je ondertekening geldig te maken, zoals vereist in de Europese Verordening over het Europees burgerinitiatief.Hier vind je die wetgeving

 

Met veel dank aan Herman Verhagen voor de videobeelden en Bart Noordervliet - van Zwienen voor de foto's!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag