Een verbod op álle biometrische identificatie technologie op afstand in de openbare ruimte.
Nu is Dit stappenplan is in lijn met onze positie die we hier eerder publiceerdenhet verbod beperkt tot systemen die realtime werken. Bijvoorbeeld gezichtsherkenningssystemen waarbij de gezichtsherkenning is ingebouwd in de camera, en dus meteen plaatsvindt. Maar biometrische identificatie, zoals gezichtsherkenning, kan ook met terugwerkende kracht worden gedaan. Bijvoorbeeld door gezichtsherkenning toe te passen op beelden die zijn opgenomen door gewone CCTV camera’s, of met een telefoon. Er wordt vaak de vergissing gemaakt dat deze systemen een minder vergaande inbreuk maken op onze rechten en vrijheden. Maar dat is niet waar.Lees hier meer over de grotere risico's van post systemen Het maakt immers van elke gewone camera een potentiële gezichtsherkenningscamera. Er zijn dus ineens veel meer beelden waar het op toegepast kan worden, die bovendien makkelijker kunnen worden doorzocht en met elkaar in verband gebracht. Daarom vinden wij dat ook systemen die ons achteraf identificeren onder het verbod moeten vallen.
Hoe breed dit verbod geldt is deels afhankelijk van wat er wordt verstaan onder ‘openbare ruimte’. Wij vinden het belangrijk dat daar in dit verband ook de online ruimte onder valt.Dat vinden ook de Europese toezichthouders op gegevensbescherming Zodat onze gezichten ook op het internet veilig zijn.
Tot slot is het verbod nu beperkt tot het gebruik van deze systemen voor handhaving, dus bijvoorbeeld door de politie. Maar ook bedrijven maken gebruik van biometrische surveillance, en kunnen daarmee schade toebrengen aan onze rechten en vrijheden en onze open en vrije samenleving. Daarom vinden wij dat het verbod álle biometrische identificatie technologie die gebruikt kan worden voor massasurveillance uit de openbare ruimte moet bannen.