• Menu

0 recente resultaten

Bescherm onze digitale communicatie, dat is dringend nodig

De Europese privacyregels waren een update van regels van twintig jaar oud. Maar bij die regels hoorde nog een soort van aanvulling, specifiek gericht op digitale communicatie. Die regels zijn nog niet vernieuwd. Samen met andere organisaties roepen we de regering op daar haast mee te maken.

Add-on privacyregels

Het kan je niet ontgaan zijn dat er sinds vorig jaar nieuwe Europese privacyregels zijn. Die Algemene Verordening Gegevensbescherming verving regels uit het jaar 1995. Dat is dus uit een tijd dat de meeste politici nog nooit van het internet hadden gehoord. Zeven jaar later volgde een aanvulling op die regels, specifiek gericht op het beschermen van de privacy van internetgebruikers. Regels die grenzen stelden aan de manieren waarop bedrijven je doen en laten op het internet mogen volgen, bijvoorbeeld met cookies.

Grote lobby tegen vernieuwing

De Europese Commissie deed twee-en-een-half jaar geleden een wetsvoorstel voor het up to date brengen van die aanvullende regels. De onderhandelingen over dat voorstel liggen nu stil omdat de regeringen van de lidstaten het maar niet eens kunnen worden. Dat komt vooral door de grote bedrijven die graag geld willen verdienen aan het bijhouden van wat je zoal doet op het internet. Deze bedrijven, zoals de grote uitgevers, lobbyen keihard tegen deze regels. Erg problematisch, want zo blijven die verouderde regels gelden. En zolang die regels er zij, blijven we te maken hebben met schandalen zoals Cambridge Analytica.

Oproep aan de regering

Bits of Freedom roept daarom, samen de belangenorganisaties Consumentenbond en Vrijschrift, onze regering op niet langer te treuzelen. Nederland en de andere Europese lidstaten moeten niet hun oren hangen naar de ondermijnende lobby van een paar grote bedrijven, maar juist opkomen voor de vrijheid van burgers. Bescherm hen tegen bedrijven die niets liever doen dan elke muisklik en elk berichtje te surveilleren met als enige doel het binnenharken van nog meer geld. Geef ons onze vrijheid terug. Zorg ervoor dat ook de regels voor het beschermen van onze privacy op het internet vernieuwd worden.

Help ons jouw vrijheid te beschermen

We zouden overigens zelf hier ook graag meer energie in willen steken, door bijvoorbeeld veel actiever in Brussel te pleiten voor een betere bescherming van jouw vrijheid. Maar door een chronisch gebrek aan capaciteit is dat bijzonder lastig. Jij kan ons helpen onze stem in Brussel te versterken door maandelijks te doneren.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag