• Menu

0 recente resultaten

Breng je stem uit op de privacyschender van het jaar!

Welke privacyschender zal dit jaar de twijfelachtig eer hebben om de Big Brother Awards Publieksprijs naar huis te mogen nemen? Jij kan meebepalen wie dit jaar als grofste privacyschender de geschiedenisboeken in zal gaan.

Dit zijn de genomineerden!

Genomineerde 1: Google

Google werd bovengemiddeld vaak genomineerd. Wat ook opviel is de grote diversiteit aan motiveringen daarvoor. Dat is niet verwonderlijk voor wie zich realiseert op welke gebieden het bedrijf diensten aanbiedt. Alomtegenwoordig en toch vaak onzichtbaar. Google werd onder meer genomineerd voor (het gebrek aan transparantie over) het meeluisteren met gesprekken die opgenomen zijn met hun Google Home-apparaten en de Google Assistent-app op mobiele telefoons. Ook de onmogelijkheid om weg te blijven uit de tentakels van Google zien internetgebruikers als een probleem.

Genomineerde 2: Minister voor Rechtsbescherming

Het helpt niet om iemand die een rekening of boete niet kan betalen, boos te benaderen. Die heeft hulp nodig. Om wanbetalers op de juiste manier te bejegenen gebruikt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zogenaamde betaalprofielen. De minister van Rechts­bescherming Sander Dekker wil graag “maatschappelijk verantwoord incasseren” en liet daarom onderzoek doen naar een bredere toepassing van zulke profielen. De onderzoekers vonden de regels die onze privacy moeten beschermen een sta-in-de-weg. Dat de minister het maatschappelijke belang van privacy volledig negeert, leverde hem een nominatie.

Genomineerde 3: Coosto

Het Nederlandse bedrijf verzamelt openbare posts en reacties op onder meer Twitter, Instagram en YouTube – en kan tot tien jaar terugkijken. Ook als de oorspronkelijke bron is verwijderd, blijven de citaten bewaard. Waar de meeste indieners van deze nominatie zich boos over maken, is het grootschalige gebruik van Coosto’s verzamel- en duidingsdrift door onze overheid. Voor de politie is deze geanalyseerde berg aan gegevens een goudmijn voor het proeven van de sfeer rondom een aangekondigde demonstratie of feest. Kortom: Coosto is hofleverancier van social media­monitoring aan onze overheid.

Uitreiking

De winnaar van de publieksprijs wordt bekend gemaakt op tijdens de Big Brother Awards. De Big Brother Awards vinden dit jaar plaats op 29 november in TivoliVredenburg, Utrecht. Die avond onderzoeken we hoe het is gesteld met ons recht op privacy in Nederland én vieren het twintig jarig bestaan van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag