Het systeem is het probleem
Maar door zich zo op de inhoud van informatie te richten begaat het kabinet een enorme misser. Ze negeert namelijk drie belangrijke punten.
In de eerste plaats: desinformatie is een eeuwenoud verschijnsel. Het staat nu in de schijnwerpers omdat ons online communicatielandschap het fenomeen versterkt. De informatie is niet “erger” of “fouter” en de mens is ook niet dommer geworden. Het heeft dus niet zoveel met het probleem van desinformatie zelf te maken, maar veel meer met het medium waarop het zich manifesteert. De essentie: een kleine aantal dominante bedrijven heeft een enorme opiniemacht.
Door die dominantie is een klein aantal technologiebedrijven de baas over wat we kunnen zeggen. Zij sturen, bedoeld of onbedoeld, het publieke debat. In hun huidige vorm kunnen ze ook niet anders. Het is gewoon onmogelijk om met een enkel systeem de enorme diversiteit aan normen, waarden en meningen van miljoenen mensen te faciliteren. Een eenzijdig systeem levert een eenzijdig publiek debat.
Ten derde: die dominante bedrijven verdienen bakken met geld door onze aandacht te plunderen. Ze willen je zo lang mogelijk op hun website houden. Daartoe word je eerder verleid als je op sensatie beluste informatie voorgeschoteld krijgt. En zo wordt de schaarse variatie aan meningen nog schaarser. In zo’n verdienmodel is geen plaats voor wat het kabinet met een moeilijk woord “deliberatie” noemt.