Foto: Chris Liverani
Flashback: Big Brother Awards 2017

‘Toilettijd’ levert Teleperformance nominatie Big Brother Award op

Je privacyrechten in de praktijk: kopie ID vereist?
DOSSIER: Big Brother Awards

Callcenter Teleperformance is een van de vijf kandidaten voor de Big Brother Awards Expertprijs. Op 22 januari wordt deze prijs toegekend aan een van de grofste privacyschenders van Nederland. Het bedrijf dankt de voordracht aan de extreme mate waarin doen en laten van haar werknemers worden bijgehouden: tot op het toilet aan toe.

'Personal time'

Als werknemer van callcenter Teleperformance krijg je elke maand een overzicht toegestuurd met jouw prestaties van de afgelopen weken. Maar jouw gegevens worden niet alleen met jou gedeeld, maar met al jouw collega’s. Niet alleen hoeveel klantengesprekken zijn er geweest, maar ook hoe veel ‘personal time’ ofwel plaspauze je hebt opgenomen.

Pijnlijk

Teleperformance overschrijdt met het registreren van toilettijd een grens. Wat gaat het de werkgever of collega’s aan hoe lang iemand naar de wc gaat? Wat zegt het over iemand als hij of zij een moeilijke stoelgang heeft? Het is bijzonder pijnlijk om dit te moeten delen met een hele afdeling.

Efficiëntie

De werknemers moeten bij alles wat ze doen een code melden. Dus wanneer ze een mail schrijven, wanneer ze een telefoontje plegen, en wanneer ze even naar de wc gaan. Deze inbreuk is een voorbeeld van een bredere trendData op de werkvloer: vloek of zege?: met name werknemers van laagbetaald werk worden steeds vaker en steeds meer gekwantificeerd uit naam van efficiëntie. Mensen worden teruggebracht tot een paar cellen in een spreadsheet.

Verdiend

Teleperformance wijst op de eigen website nadrukkelijk op hun commitment aan mensenrechten, maar zijn het recht op privacy kennelijk even vergeten. Het bedrijf moet volgens het panel van experts ophouden met het bijhouden van privacygevoelige informatie als ‘toilettijd’, en stoppen met het verspreiden van gegevens aan anderen dan de betrokkene zelf. Zolang het bedrijf niet zorgt voor een cultuuromslag en het gebruik van data niet tot aanvaardbare proporties terugbrengt, verdient het een nominatie voor de Expertprijs Deze experts nomineren de grootste privacyschenders op hun domein van de Big Brother Awards 2018.

De concurrentie

De overige genomineerden zijn ministers Hoekstra (Financiën) en De Jonge (Zorg), staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) en Kenter Jeugdhulp. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 22 januari in De Rode Hoed in Amsterdam. Er zijn nog kaartenKoop nu je kaartjes voor de Big Brother Awards!!

 1. Maria

  Vaag bedrijf met n nog vagere website
  Het CX Lab helpt u bij het overtreffen van uw doelsellingen.

  Contact
  MEER DAN

  11.500
  mogelijkheden om data te combineren

  MEER DAN

  180.000
  interviews

  13
  landen uit verschillende continenten

  18
  kernsectoren

  Wat ze verkopen blijft onduidelijk
  Doelstellingen hebben ze niet wel doelsellingen
  een mix in taalgebruik leidt nergens toe

  Valt ook niet veel van te verwachten Als je voor UN werkt

 2. Jan

  Voor mij is het normaal dat een werkgever bijhoudt hoe lang je werkt etc/

 3. Melissa

  Hiervan is zo weinig waar, onvoorstelbaar. Check your info.

 4. Joost

  Ik werk er in zoetermeer al jaren, is nog nooit gebeurt.

  • Henk

   Dit klopt wel al gaat het niet de hele werkvloer over. De e-mails met toilettijden krijg je van je Supervisor en doordat daarin ook de statistieken staan van alle andere collega’s die onder dezelfde supervisor vallen, kan je zien welke collega’s op werk zitten te kleien.

   Je ‘krijgt’ 1 minuut toilettijd per gewerkt uur, kom je daarboven? Dan gaat de supervisor met je in gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.