• Menu

0 recente resultaten

Data op de werkvloer: vloek of zegen?

Anno 2019 lijkt er geen twijfel over te bestaan: data heeft een plek op de werkvloer. Maar wie profiteert van deze meet-manie? Kan data werkgevers én werknemers ten goede komen? Hoe dan? Hierover gaan we tijdens de Big Brother Awards in gesprek met Joost Plattel, Linda Vermeulen en Hans de Zwart. Onder leiding van Monique Steijns. De avond begint om 20:00 uur en vindt plaats bij de Rode Hoed in Amsterdam.

Programma

Steeds meer werkgevers zetten data in ten behoeve van een betere (vaak productievere) werkplek: de "quantified workplace". In 2015 liet de Groene AmsterdammerLees het artikel hier. zien hoe dit bij het adviesbureau Colliers vorm kreeg. Werknemers droegen daar een jaar lang een Fitbit die hun bloeddruk mat, het aantal stappen dat ze zetten en hoeveel ze sliepen. Deze informatie vergeleek de werkgever met het aantal declarabele uren dat werknemers maakten, ofwel wat ze opbrachten. Andere bedrijven gaan nog verder. Die meten het zuurstofniveau op kantoor, de toonhoogte en volume waarmee collega's tegen elkaar praten en waar werknemers wanneer zijn. Of wat dacht je van een DNA-test waaruit de "aangeboren talenten" van de werknemer zouden moeten blijken?

Niet alleen bedrijven hebben interesse in dit soort tools. Individuen grijpen steeds vaker naar door hen zelf verzamelde data om bijvoorbeeld hun productiviteit te verhogen of hun gezondheid tijdens het werk in de gaten te houden. Door middel van selftracking kun je bijhouden hoeveel tijd je aan welke taken besteedt of hoe gestrest je bent. Software kan je er elke 30 minuten aan herinneren dat je een rondje moet lopen - en bijhouden hoe vaak je deze pauze overslaat. Anno 2019 lijkt er geen twijfel over te bestaan: data heeft een plek op de werkvloer. Maar wie profiteert van deze meet-manie? Kan data werkgevers én werknemers ten goede komen? Hoe dan? Hierover gaan we in gesprek met Joost Plattel, Linda Vermeulen en Hans de Zwart. Onder leiding van Monique Steijns.

Gesprekspartners

Joost Plattel: Joost is datastrateeg, bierbrouwer en hiker. Hij is co-founder van Quantified Self Nederland en Europa, de beweging die zich bezighoudt met het meten en analyseren van data over het zelf. Joost is in het bijzonder geïnteresseerd in de ethische vraagstukken die daarbij komen kijken. Hoe zorg je dat data ten goede komt aan het individu? Hoe waarborgen we privacy en autonomie wanneer steeds meer data binnen handbereik is? Bij zijn bedrijf Qount.us staat dit soort vragen centraal bij het inzetten van analytics op de werkvloer.

Linda Vermeulen: Linda komt als vakbondsbestuurder samen met werknemers in de detailhandel op voor onder andere loonsverhogingen. Zij bestrijdt de neiging van bedrijven om werknemers te reduceren tot factoren waarop allerhande ratings moeten worden losgelaten. Ze boekte samen met haar leden succes bij de Bijenkorf. Hiervoor werkte Linda als journalist bij persbureau ANP.

Hans de Zwart: Hans is directeur van Bits of Freedom en komt daarmee op voor vrijheid van communicatie en privacy op het internet. In het verleden was hij innovatieadviseur Global HR and Learning Technologies bij Shell, daarvoor Moodle consultant bij Stoas Learning en hij begon zijn carrière als docent bewegingsonderwijs op een middelbare school in Amsterdam Zuidoost.

Monique Steijns (moderator): Monique is privacy jurist en werkt bij het Ministerie van Algemene Zaken. Ze is voorzitter van de werkgroep staats- en bestuursrecht van het Nederlands Juristen Comité voor Mensenrechten. Daarnaast host ze de talkshow Zwart Zonder Suiker waarvoor ze vrouwelijke professionals van kleur interviewt. Tot slot is ze onbedoeld een veelgevraagd ‘James Baldwin-expert’ geworden, nadat ze naar aanleiding van de film "I Am Not Your Negro" schreef over Baldwins stijl en visie in het racismedebat.

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Tijdens deze avond wordt onderzocht hoe het is gesteld met ons recht op privacy in Nederland.

We vragen aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers. Het publiek nomineert kandidaten voor de PublieksprijsBekijk de kandidaten en breng je stem uit! en bepaalt wie de grootste privacyschender wordt. Een vakjuryBenieuwd wie er dit jaar in de jury zitten? Bekijk het hier. reikt de Expertprijs uit. Maar we hebben ook aandacht voor positieve ontwikkelingen. Bits of Freedom reikt de Felipe Rodriguez AwardLees meer over de winnaar van 2018. uit aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten. Felipe Rodriguez was één van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. We hopen dat zijn voorbeeld anderen inspireert.

Big Brother Awards 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door: EngageTV, Rode Hoed, Voordemensen.nl, XS4ALL, Michael Tjia en Vera van de Seyp

Minister Kajsa Ollongren tijdens de Big Brother Awads 2017. Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-ND 4.0)

Journalist Maaike Goslinga tijdens de Big Brother Awards 2017. Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-ND 4.0)

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag