• Menu

0 recente resultaten

Stem op de grootste privacyschender van 2018!

Op 22 januari 2019 wordt de Big Brother Awards Publieksprijs uitgereikt aan de persoon of organisatie die het afgelopen jaar de grofste inbreuk maakte op de privacy van Nederlanders. Uit alle ingediende nominaties is een top 3 gevormd. Op wie breng jij je stem uit?

Kandidaat 1: Belastingdienst

De Belastingdienst maakte dit jaar geen goede sier. Zij kondigde aan dat het “technisch onmogelijk” was om persoonsgegevens goed te beveiligen en daarom verwachtte pas in 2019 te kunnen voldoen aan de wettelijke privacyregels. Daarnaast blijft ze de privacy van zzp’ers te schenden door het BSN te gebruiken voor het btw-nummer, en werd haar datahonger recentelijk weer geïllustreerd met de eis om inzage te krijgen in het museumbezoek van gebruikers van de Museumkaart.

Kandidaat 2: Kamer van Koophandel

Net als andere ondernemingen zijn zzp’ers verplicht om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Omdat veel zzp’ers niet over een apart werkadres of zakelijk telefoonnummer beschikken, worden ze vaak gedwongen hun eigen woonadres en andere privégegevens op te geven. Deze gegevens worden opgenomen in het openbare Handelsregister. Alsof dat niet erg genoeg is, schaadt de Kamer van Koophandel de privacy van zzp’ers ook door hun persoonsgegevens door te verkopen voor marketingdoeleinden.

Kandidaat 3: Facebook

Facebook schendt keer op keer het vertrouwen van gebruikers. Dit jaar mag Facebook op een nominatie rekenen voor het misbruiken van telefoonnummers en voor het mogelijk maken dat Cambridge Analytica op heimelijke wijze gegevens van gebruikers buitmaakte.

Breng je stem uit

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

De uitreiking

De uitreiking van de Big Brother Awards is op 22 januari 2019. Tijdens deze avond reiken we drie prijzen uit en onderzoeken we de staat van privacy in Nederland. Met wetenschappers, activisten en ervaringsdeskundigen, onder leiding van Bits of Freedom. Ben jij erbij?

Mede mogelijk gemaakt door:

Bits of Freedom wordt voor het organiseren van de Big Brother Awards gesteund door: Digital Rights Fund, Rode Hoed, Voordemensen en XS4ALL. De vormgeving is in handen van Vera van de Seyp en Michael Tjia.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag