• Menu

0 recente resultaten

Nooit meer “Hallo, spreek ik met het internet?”

KPN wil het merk XS4ALL opheffen. Daarmee verdwijnt niet alleen de naam van een eigenzinnige internetaanbieder, maar ook een van de weinige providers die opkwam voor jouw vrijheid op internet.

Aan de bakermat

KPN wil “het netwerk voor nette mensenWie van jullie heeft nog zo'n mooi t-shirt met daarop "het netwerk voor nette mensen"?” opheffen. De grote internetaanbieder zegt alle focus op het KPN-merkKPN's persbericht waarin ze de aankondiging wereldkundig maakte te willen leggen, en daarom het merk XS4ALL op te gaan heffen. Dat merk is écht een merk. Een merk dat ergens voor stond. Als een van de eersteDe eerste en dus met de mooiste anecdotes: "Hallo, spreek ik met het internet?" internetaanbieders voor consumenten in Nederland heeft XS4ALL een pionierende rol gehad in de ontwikkeling van het internet. Ook onderkende het bedrijf direct het belang van vrijheid op internet en had het een leidende rol in de oprichting van organisaties zoals het Meldpunt Kinderporno en ook die van ons – Bits of Freedom.

Want hoewel KPN nu nog bezweert dat er niets zal veranderen, is verandering natuurlijk de essentie van de aankondiging.

Vrijheid van eigenzinnigheid

Het is helder dat XS4ALL in de afgelopen jaren steeds minder de vrijheid kreeg om eigenzinnig te zijn. Sinds de overname door KPN zo’n twintig jaar geleden, werd de vrijheid van de kleine provider steeds verder beknot. Terwijl de handen van de XS4ALL’ers jeukten, mocht het bedrijf lang niet altijd opkomen voor de vrijheid van haar klanten. Toen XS4ALL bij de rechter tegenover BREIN stond, moest het zich stilhouden houden in andere zaken. Zelfs relatief kleine vrijheden, zoals de vrijheid om inzicht te geven in het aantal keer per jaar dat opsporingsdiensten telefoon- en internet­verbindingen aftapten, mochten niet meer gepubliceerd worden.

Verandering is de essentie

Het is te verwachten dat in de komende anderhalf jaar de eigenzinnigheid van XS4ALL verder zal afnemen. De vraag is niet of, maar vooral in welke tempo en hoe XS4ALL door KPN geassimileerd wordt. Want hoewel KPN nu nog bezweert dat er niets zal veranderen, is verandering natuurlijk de essentie van de aankondiging. En dat betekent dat XS4ALL steeds minder vaak nieuwe technologieën op vrijheid-respecterende manier implementeert. En ook dat de kans steeds kleiner wordt dat het bedrijf kiest voor haar klanten en opkomt voor de rechten van internetters.

Slechts nieuws voor internetvrijheid

Dat is zonde, want als Bits of Freedom zien we maar al te vaak hoe bij providers, onder druk van commerciële belangen, de vrijheid van de klant nauwelijks prioriteit krijgt. Ook zien we dat providers in hun relatie met de overheid bij voorkeur op safe spelen. Niet gek, want providers zitten in een spagaat: je kunt je kont wel in de krib gooien, maar dat verstoort ook de relatie. En die relatie is belangrijk, want zelfs als je af en toe “nee” zegt zul je op andere momenten gewoon door een deur met diezelfde overheid moeten. XS4ALL is een van de weinig providers die daar lak aan had.

Als een van de eerste consumentenproviders in Nederland heeft XS4ALL een pionierende rol gehad in de ontwikkeling van het internet.

En nog meer slecht nieuws

Jouw internetvrijheid krijgt op meer manieren een knauw. Bij de overname van XS4ALL door KPN werd door de oprichters van XS4ALL bedongen dat XS4ALL elk jaar geld stopt in een stichting. Daarmee werden activiteiten gesponsord “die de maatschappelijke positie en betekenis van internet in discussie brengen, verscherpen en ontwikkelen”. Via die stichting droeg de omzet van XS4ALL bijvoorbeeld bij aan de herstart van Bits of Freedom in 2009 én de stichting bleef ons sindsdien structureel steunen. XS4ALL's management wilde daar al langer vanaf en het zou zomaar kunnen dat met het opheffen van XS4ALL als los merk dat proces alleen maar versneld wordt.

Help ons internetvrijheid beschermen

Dus, wat nu? Het verschil dat XS4ALL maakt in vergelijking met andere providers zal naar verwachting alleen maar nog kleiner worden. Dat gebeurt niet vandaag en ook niet deze maand, maar op termijn zal XS4ALL steeds meer “gewoon KPN” zijn. We vinden het dan ook niet gek als klanten zeggen: “ik ga niet extra betalen, als ik daar niet meer voor terugkrijg.”

En in dat licht: mocht je overstappen naar een andere provider, zou je dan jezelf, je internetvrijheid en ons een plezier willen doen door te overwegen het verschil tussen de beide abonnementen aan Bits of Freedom te doneren? Vanaf € 10 in de maand krijg je daar ook nog eens een meekijkvrij @freedom.nlEen vervangend e-mailadres én een mooi statement over het belang van vrijheid op internet. e-mailadres bij - we garanderen dat het e-mailadres nooit in handen van KPN valt .

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag