• Menu

0 recente resultaten

Rotterdam. Foto: Stijn Hanegraaf

Flashback: Big Brother Awards 2016

Op 22 januari krijgen twee van de grofste privacyschenders van Nederland een Big Brother Award uitgereikt. Terwijl we de dagen aftellen kijken we terug naar de winnaars van de afgelopen jaren. Wie werden in 2016 in de schijnwerpers gezet?

Edith Schippers

Edith Schippers won twee jaar geleden in de Stadsschouwburg de Publieksprijs. De VVD-bewindsvrouw kwam deze ‘eer’ toe omdat ze het medisch beroepsgeheim verder liet afbrokkelen. De andere kandidaten waren WhatsApp vanwege de gebroken belofte over datadelen met Facebook en Rob Bertholee, omdat het hoofd van de AIVD "de privacydiscussie beu is". Inmiddels heeft het ministerie van Volksgezondheid andere politici aan het roer, maar het belang van privacy is ook onder nieuwe leiding een ondergeschoven kindje. In december nog werd een wetsvoorstel van minister Bruins van Medische Zorg door de Eerste Kamer afgeschoten wegens privacybezwaren, en de opvolger van Schippers, minister Hugo de Jonge, is dit jaar genomineerd voor de ExpertprijsMinister De Jonge genomineerd voor Big Brother Awards Expertprijs.

Big Brother Award Publieksprijs 2016 voor minister Schippers. (Foto: Jeroen Mooijman)

Foto: Jeroen Mooijman

Rotterdamwet

De gemeente Rotterdam kreeg in 2016 van het deskundigenpanel de Big Brother Awards Expertprijs, omdat het op basis van inkomen en geheime politie-informatie wilde besluiten wie waar mag huren. Het gedrag van de winnaar paste in een zorgelijke trend: mensen worden steeds vaker in risicoprofielen geplaatst, met ingrijpende consequenties, zonder dat inzichtelijk is op basis van welke gegevens dat gebeurt of duidelijk is of die gegevens kloppen. Inmiddels is er een landelijke variant van de omstreden Rotterdamwet gemaakt: de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek. Het panel van experts bestond in 2016 uit Jaya Baloo (KPN), Bart de Koning (De Correspondent), Arnold Roosendaal (Privacy Company), Tanja Lange (Technische Universiteit Eindhoven), Gerrit-Jan Zwenne (Universiteit Leiden), Dennis Broeders (Erasmus Universiteit Rotterdam), Frederik Zuiderveen Borgesius (Universiteit van Amsterdam) en Ot van Daalen (Project Moore).

Foto: Christian Zierleyn

Signal

De positieve privacyprijs, de Felipe Rodriguez Award, ging in 2016 naar Open Whisper Systems, het bedrijf dat een eigen versleutelde chatapp Signal maakte, waarmee gebruikers een veel grotere mate van privacy kregen. Lilia Kai sprak een heel mooi dankwoord uit.

Stem en kom naar de uitreiking!

Heb jij al gestemd voor de Big Brother Awards Publieksprijs 2018? Zo niet, doe dat dan nu! En kom naar de uitreiking in de Rode HoedBekijk het programma en koop je kaartje!, het wordt heel leuk en interessant.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag