Gebrek aan regie kan Van Veldhoven Big Brother Award Expertprijs opleveren
11 januari 2019
Credits:
Foto: Klaas Vermaas
Foto: Klaas Vermaas

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Peter
Waarom zoveel nadruk in het artikel op het beschikbaar stellen van data aan andere bedrijven (“data open te stellen voor andere app-makers” / “Er zijn binnen het project veel partijen die apps willen aanbieden”)?
Met hetzelfde argument worden (straks) financiele bankgegevens ook beschikbaar gesteld aan derden (ook als je geen toestemming hebt gegeven worden jouw gegevens ‘meeverkocht’) en is op basis hiervan PSD2 wetgeving gemaakt. Echter, pas nu komt men erachter dat dit misschien toch niet zo’n slimme zet is geweest omdat deze gegevens bijna altijd bij de grote (US) data monopolisten terechtkomen.
Hans de Zwart
Dank voor je reactie. De nominatie is vanwege het gebrek aan regie (en dus strategie) op het gebruik van data in de context van (openbaar) vervoer van deur tot deur. Er is natuurlijk heel veel data over vervoer waarin geen gevoelige (persoons)gegevens in zitten. Denk bijvoorbeeld aan waar een bepaalde bus op dit moment is, of wat de kosten zijn van een ritje met een taxi van punt A naar B. Je wilt dat die data beschikbaar wordt voor reizigers. Tegelijkertijd wil je niet dat de data van reizigers zomaar in handen valt van Google of Uber. Dus Van Veldhoven dwingt vervoerders aan de ene kant onvoldoende om open te zijn, en dwingt vervoerders aan de andere kant onvoldoende om persoonsgegevens te beschermen. Wie is daarvan de dupe? De reiziger.