• Menu

0 recente resultaten

Foto: Atlas Green

Genomineerd voor de Big Brother Awards Expertprijs 2018: Kenter Jeugdhulp

Op 22 januari wordt de Big Brother Awards Expertprijs uitgereikt aan een van de grofste privacyschenders van Nederland. Een panel van deskundigen heeft zes kandidaten geselecteerd. In aanloop naar de avond van de uitreiking stellen wij de kanshebbers aan u voor. Vandaag presenteren wij de derde: Kenter Jeugdhulp.

Kwetsbaar

Kenter Jeugdhulp riep de website PratenOnline.nlInmiddels is de website offline gehaald in het leven om jongeren met problemen anoniem toegang te bieden tot professionele hulp. De site was dermate slecht beveiligd dat deze afgelopen jaar kon worden gehacktRTL Nieuws: Hackers persen PratenOnline af, dreigen gegevens cliënten te publiceren. Persoonlijke informatie van een kwetsbare groep jongeren kwam in handen van kwaadwillenden.

Afpersing

Jongeren kunnen op PratenOnline anoniem professionals benaderen over hun psychische problemen, zoals depressie, eenzaamheid, angststoornissen of trauma’s. Persoonlijke informatie van de chatters – volgens de organisatie het mailadres en telefoonnummers – kwam in handen van criminelen. Hackers probeerden de organisatie vervolgens af te persen voor geld.

Hoe groot was de buit?

Volgens de VolkskrantVolkskrant: Persoonlijke chats van cliënten met psychische problemen buitgemaakt door hackers is er wellicht ook inhoudelijke informatie uit de chats buitgemaakt: gegevens uit meer dan 16.000 chatsessies van ruim 14.000 accounts. Hoe kan het dat zoveel van die chatgeschiedenis nog via een online systeem beschikbaar was? Dit maakt ook de kwetsbare jongeren mogelijk doelwit voor afpersing, bijvoorbeeld als zij worstelen met hun seksuele identiteit of in een misbruiksituatie zitten.

Verantwoordelijkheid

Jongeren die juist vanwege problemen bij deze organisatie aanklopten om hulp te zoeken, zijn door de ondermaatse beveiliging van de website nog kwetsbaarder gemaakt. Dit levert de verantwoordelijke organisatie, Kenter Jeugdhulp, een terechte nominatie op voor de ExpertprijsDeze experts kiezen de grootste privacyschender in hun domein van de Big Brother Awards 2018.

Kom ook!

De uitreiking van de prijs vindt plaats op 22 januari in De Rode HoedProgramma Big Brother Awards 2018 in Amsterdam.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag