• Menu

0 recente resultaten

We dienen een klacht in over LinkedIn

Samen met onze collega's bij EDRi, Global Witness en Gesellschaft für Freiheitsrechte hebben we vandaag een klacht ingediend bij de Europese Commissie over een mogelijke inbreuk op de Digital Services Act. We vermoeden dat advertenties op LinkedIn gebaseerd kunnen zijn op gevoelige gegevens, terwijl dat verboden is.

Gevoelige gegevens zijn verboden terrein

De Digital Services ActLees hier wat voor werk we allemaal hebben gedaan op de Digital Services Act! moet gebruikers van online platformen, zoals LinkedIn, beschermen tegen de macht en willekeur van Big Tech. In de wet staat dat gevoelige gegevens geen invloed mogen hebben op welke advertenties je te zien krijgt op een platform. Daaronder vallen bijvoorbeeld seksuele geaardheid, politieke opvattingen en etnische afkomst. In de praktijk betekent dit dat het bijvoorbeeld verboden is om jou een advertentie voor een bepaalde bar te tonen omdat je tot de LGBTQIA+ gemeenschap behoort. Of om jou advertenties te tonen voor een bepaalde politieke partij omdat je liberaal bent. Dat is goed nieuws, want dit vermindert gerichte polarisatie en manipulatie door misleidende of selectieve berichtgeving via advertenties.

Dit is dus een regel die direct impact heeft op eindgebruikers van online platformen. Maar er zijn er nog veel meer! Zo maakt de Digital Services Act het mogelijk om in te zien waarom je bepaalde advertenties te zien krijgt, hoe je kan klagen over verwijderde content en hoe je de volgorde van je feed aan kan passen. Hoe dat allemaal werkt, lees je op onze nieuwe website: www.jouwplatformrechten.nlCheck hier onze site waarin we jouw rechten uitleggen!!

Maar dan moet LinkedIn zich er wel aan houden

Heel goed dus, dat deze nieuwe regel er is. Maar om zo'n regel tot een succes te brengen, is het belangrijk dat grote platformen zich ook echt aan die regel houden. We hebben onderzoek gedaan naar een aantal grote platformen, en waren verheugd om te zien dat de meeste platformen zich aan deze regel houden. Op basis van ons onderzoek, vermoeden we echter dat LinkedIn dit verbod overtreedt. Daarom hebben we een klacht ingediend bij de Europese Commissie over dit platform. Hiermee hopen we bij te dragen aan effectieve handhaving en de Digital Services Act tot een succes te brengen. Aangezien de klacht op dit moment in behandeling gaat, kunnen we er inhoudelijk nog niet teveel over kwijt. Uiteraard houden we je op de hoogte van de voortgang.

Update 15/3: de Europese Commissie doet onderzoek

De Europese Commissie heeft inmiddels (op 14 maart 2024) laten weten werk te maken van onze klacht over LinkedIn! De Commissie stuurt LinkedIn namelijk een verzoek om informatieCheck hier het bericht van de Europese Commissie daarover! over mogelijk gerichte advertenties op basis van gevoelige gegevens onder de Digital Services Act (DSA). Dat de Commissie nu actie onderneemt, laat zien dat ze haar taak als handhaver serieus neemt!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag