Tips om jezelf als burger en activist online beter te beschermen

Het geweld in Palestina en Israël laat mensen online niet onberoerd. Veel mensen willen sociale media gebruiken om oorlogsmisdaden te documenteren, demonstraties te organiseren, om hun steun te betuigen of simpelweg om hun hart te luchten. We delen graag wat tips om jezelf als burger en activist online beter te beschermen.

1. Werk om geautomatiseerde moderatie heen

Al jaren legt Meta het zwijgen op aan gebruikers die zich uitspreken voor de rechten van PalestijnenLees hierover meer in dit artikel. Ook de afgelopen weken weer. Wij zetten ons in voor een structurele oplossing. Maar wat kun je er op korte termijn zelf tegen doen? Wees creatief! Veel contentmoderatie (het verwijderen of minder zichtbaar maken van content) wordt geautomatiseerd gedaan. Daarbij kunnen bepaalde woorden en hashtags aanleiding geven voor een blokkade of verdrukking van je bericht. Daar kun je omheen door letters in de woorden die je gebruikt te veranderen. Het kan ook helpen foto’s toe te voegen die niets met de content te maken hebben. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in de Iraanse protestbeweging die slim omging met TikTok en de #MeToo beweging in China.

2. Creëer mogelijkheden buiten sociale media

Heb je een eigen website of ken je betrouwbare websites die informatie delen? Link daar dan naar in je posts op sociale mediaLees dit artikel over hoe je je organisatie minder afhankelijk maakt van Big Tech. Zorg ervoor dat mensen die websites weten te vinden als platformen je account blokkeren of shadowbannen. Big Tech-platformen zijn niet neutraal.

 

3. Help documenteren

Daarnaast is het belangrijk dat zichtbaar wordt hoe platformen de vrijheid van meningsuiting beperken. Maak daarom melding van een shadowban of verwijdering van je account, bijvoorbeeld bij het European Legal Support Center (ELSC)ELSC. Daarnaast is het belangrijk om discriminatie goed in kaart te brengen. Krijg je daarmee te maken? Maak daar dan een melding van, bijvoorbeeld bij Meld IslamofobieMeld Islamofobie of de Nationaal Coördinator AntisemitismebestrijdingNCAB. Ook kun je terecht bij Meld Online DiscriminatieMeld Online Discriminatie.

4. Bescherm je communicatie

Gebruik versleutelde en privacyvriendelijke communicatiedmiddelenZie onze tip op Fix Je Privacy, zoals Signal in plaats van Whatsapp. WhatsApp heeft namelijk toegang tot metadata zoals je locatie, IP-adres, contactgegevens, gegevens over met wie je chat en hoe vaak en zelfs over je batterijniveau. Signal beschermt deze metadata juist, alsook de inhoud van je berichten. Bovendien kun je ervoor kiezen gezichten in foto's wazig te maken en kun je instellen dat berichten maar voor een bepaalde tijd zichtbaar blijven.

5. Bescherm je gezicht

Onlangs bleek dat er in Nederland gezichtsherkenning gebruikt is om demonstranten te identificerenLees daarover hier meer die mee deden aan een klimaatactie op Schiphol. Vervolgens is er op sociale media gezocht naar de identiteiten die pasten bij de gezichten, door te zoeken naar burgers die gelieerd zijn aan Extinction Rebellion. Gezichtsherkenning is extra heftig, omdat je gezicht werkt als unieke identifier die je overal mee naartoe draagt. Je kunt je gezicht niet thuis laten. Als protest tegen gezichtsherkenning zijn er een paar jaar geleden mondkapjes gemaakt die gezichtsherkenning in de war moesten brengen.We schreven daar al eerder over Dat werkte niet altijd omdat de oppervlakte van het mondkapje te klein was en de technologie te geavanceerd. Maar de mondkapjes zijn wel een symbool van verzet waarmee je laat zien dat je recht hebt op zelfbeschikking over je lichaam, in het bijzonder je gezicht, oftewel: #ReclaimYourFace.

6. Wees je bewust van risicoprofielen

Het is niet ondenkbaar dat je in Nederland onterecht op een zwarte lijst wordt gezet met een vermoeden-van-een-verdenking-van-een-mogelijke-toekomstige-eventuele-dreiging-van-iets-verkeerds. Zonder dat mensen daadwerkelijk verdacht worden van een strafbaar feit, worden er al gegevens verzameld, verwerkt en gedeeld. Kom je op zo’n lijst te staan en raak je daardoor enorm in de problemen? Dan vindt de minister van Justitie en Veiligheid dat je dat zelf maar op moet lossenHet AD schreef hierover. Het probleem is echter dat je er maar moeilijk achterkomt dat je op zo’n lijst staat, omdat die informatie vaak wordt achtergehouden. Als je een sterk vermoeden hebt, kun je je juridisch laten bijstaan, bijvoorbeeld door het ELSC of Muslim Rights Watch Nederland (MRWN)MRWN. Maar dat zijn geen eenvoudige procedures. Daarom moeten we helaas het handelingsperspectief beperken tot bewustwording over het feit dat je op zo’n lijst terecht kunt komen. We hebben ook van activisten gehoord dat ze benaderd worden om te ‘helpen verdachte zaken in kaart te brengen’. Wees je er dus van bewust dat je intimiderende telefoontjes kunt krijgen én dat er mensen in activistische organisaties kunnen zitten die op verzoek van (semi) geheime diensten meekijken.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.