• Menu

0 recente resultaten

Hoe wordt jouw organisatie minder afhankelijk van Big Tech?

Veel organisaties zijn afhankelijk van sociale media voor hun communicatie. Die afhankelijkheid is kwalijk, omdat organisaties daarmee vastzitten aan de vaak giftige werking van Big Tech. Wij bevelen organisaties, waaronder in ieder geval politieke partijen, ten zeerste aan om daarom altijd te verwijzen naar de eigen website.

Organisaties zijn afhankelijk van social media

Veel organisaties, waaronder politieke partijen, zijn voor hun externe communicatie in sterke mate afhankelijk van Big Tech-platformen, zoals Instagram, Facebook, YouTube, X en TikTok. Aangezien zoveel mensen daar actief zijn, is het een goede manier om heel veel mensen te bereiken.

Denk bijvoorbeeld aan activistische organisaties die een demonstratie willen organiseren; we kunnen ons haast niet meer voorstellen hoe je dat doet zonder sociale media. Of politieke partijen die in verkiezingstijd mensen willen bereiken met hun standpunten. En wat dacht je van organisaties die een evenement willen livestreamen?

Niet zo gek dus, dat veel organisaties een communicatie-afdeling hebben die zich 24/7 bezighoudt met sociale media.

Mensen krijgen niet alleen een verstoord beeld van de werkelijkheid, maar organisaties kunnen ook minder makkelijk een compleet beeld van zichzelf laten zien.

Het probleem met die afhankelijkheid van Big Tech

In eerste instantie denk je misschien: fijn toch, dat Big Tech-platformen jou kunnen helpen om mensen te bereiken? Maar dit heeft een keerzijde. Online platformen zijn namelijk niet neutraal, en die van Big Tech al helemaal niet. Sterker nog, ze kunnen de communicatie van goedwillende organisaties beïnvloeden en verstoren.

Op de Big Tech-platformen gelden namelijk de regels en mechanismen zoals ze zijn bedacht door de Big Tech-bedrijven. En zij verdienen geld aan advertentie-inkomsten. Hoe meer advertenties jij ziet, hoe meer zij aan jou verdienen. En hoe langer je op een platform scrollt, hoe meer advertenties ze je kunnen tonen. Deze bedrijven willen mensen daarom zo lang mogelijk op hun platform houden. En ze zijn erachter gekomen dat veel mensen langer blijven hangen op een app als je ze vrij heftige berichten, video's of afbeeldingen voorschotelt. Daardoor presteren heftige berichten vaak 'beter' en 'saaie' berichten minder goed. Mensen krijgen hierdoor niet alleen een verstoord beeld van de werkelijkheid, maar organisaties kunnen ook minder makkelijk een compleet beeld van zichzelf laten zien. En sommige organisaties zullen er misschien voor kiezen om extremere berichten te delen, zodat ze 'goed' presteren. Slechte zaak!

Onze aanbeveling

Voor organisaties die van die afhankelijkheid af willen, hebben we een aanbeveling. We willen vooral ook politieke partijen op het hart drukken om deze aanbeveling te volgen, omdat hun communicatie de democratie beïnvloedt, en die vinden we belangrijk.

We zullen niemand aanraden om te stoppen met sociale media. Helaas zijn veel van ons daar momenteel te afhankelijk van. Waar de meeste organisaties wel controle over hebben: je eigen website! Daar kun je de nuance schetsen die Big Tech onderop de contentstapel laat belanden. We raden daarom aan om op sociale media altijd te verwijzen naar je eigen website.

Voor politieke partijen zou dat dus betekenen dat je bij een TikTok-filmpje over je klimaatstandpunt in de caption linkt naar het gehele partijprogramma. Activistische organisaties kunnen bij posts linken naar de eigen website waar ál je werk te vinden is, en niet alleen het deel waarvan Big Tech het "aantrekkelijk" acht (en dus onder de aandacht brengt). Op deze manier kun je wél mensen bereiken op de platformen waar ze actief zijn, maar nodig je ze ook uit het gesprek voort te zetten op een plek waar jíj de regels bepaalt. En uiteindelijk worden mensen breder geïnformeerd.

Wat je zelf kunt doen

Niet alleen organisaties en politieke partijen kunnen de invloed van Big Tech verkleinen. Ook voor platformgebruikers hebben we een aanbeveling: maak jezelf niet voor je hele nieuwsvoorziening afhankelijk van sociale media. Platformen zijn een makkelijke plek om informatie en nieuws tot je te nemen, maar door de giftige mechanismen van Big Tech krijg je daar een incompleet, en vaak extreem beeld van de werkelijkheid. Daarom is het belangrijk om ook nieuws en informatie elders op te halen. Lees de krant, nieuwswebsites en websites van organisaties die opkomen voor de zaken die jij belangrijk vindt. Naderen er verkiezingen? Baseer je stem niet enkel op wat je ziet op de sociale media-accounts van politieke partijen, maar check hun website en lees de verkiezingsprogramma's. Dan weet je zeker dat je het volledige plaatje krijgt.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag