• Menu

0 recente resultaten

Help ons Clearview AI ook in Nederland aan te pakken

Clearview AI, het dubieuze bedrijf dat handelt in gezichtsherkenning, moet worden aangepakt. Gelukkig gebeurt dat ook. Maar nog niet in Nederland. Om dat te doen moeten we weten welke Nederlandse organisatie gebruik maakt van de diensten van Clearview AI. Kun jij ons daarbij helpen?

Een heldere blik op Clearview AI

Toen zij vorig jaar voor het eerst publiceerdeLees hier het eerste artikel dat Hill over Clearview AI publiceerde over Clearview AI, kondigde journalist Kashmir HillIn 2017 ontving Hill van ons de Felipe Rodriguez Award. Lees hier de toespraak die ze toen gaf over het potentieel van Europa. het einde van privacy aan zoals wij dat kennen. Overdreven? Niet echt. Clearview AI schraapt onze gezichten van het internet om zo verschillende partijen van toegang te voorzien tot een massale, onrechtmatig aangelegde gezichtendatabank. Vooral voor opsporingsdiensten blijkt deze dienst interessant. Iedereen wiens gezicht in Clearview AI's databank staat, kan namelijk redelijk makkelijk worden geïdentificeerd. Iemand maakt een foto van jou (of uploadt een still uit camerabeelden), en Clearview AI levert online bronnen aan waar datzelfde gezicht in voorkomt.

Clearview in Europa en wij in Clearview

Ook ik, Lotte, sta in de databank van Clearview AI. Dat weet ik omdat ik een inzageverzoekDat kun jij ook doen via onze tool My Data Done Right deed bij het bedrijf. Clearview AI heeft verschillende foto's van mij, en verschillende links naar informatie over mij op het internet. Zoals aankondigingen van panels waar ik in zat en de LinkedIn pagina van een bekende. Dit betekent dat iemand met toegang tot Clearview AI's "dienst", een foto van mij kan maken op straat en in een oogwenk te weten kan komen wie ik ben, waar ik werk, waar ik gesproken heb en met wie ik om ga.

Begin vorig jaar onthulde Buzzfeed al dat er overheidsorganisaties van meerdere Europese landen op de klantenlijstLees hier het artikel van Buzzfeed van Clearview AI stonden, waaronder Nederland. En mijn inzageverzoek laat zien dat ook Nederlandse burgers in de databank voorkomen. Ook in Nederland lijken we dus niet veilig te zijn voor deze praktijken.

Europees verzet

Wij waren niet de enige met interesse in deze databank. Matthias Marx van de Duitse organisatie Chaos Computer Club diende een klachtLees hier meer over hoe Matthias zijn gezicht terugclaimde over Clearview AI in bij de Hamburgse privacytoezichthouder. Die oordeelde dat de databank van Clearview AI onrechtmatig is; Marx' gezicht moest worden verwijderd. Vorige week hebben ook onze collega organisaties Privacy International, Hermes Centre for Transparency and Digital Human Rights, Homo Digitalis en Noyb klachtenLees hier meer over de klachten van deze organisaties ingediend bij verschillende Europese toezichthouders.

Ook wij zouden graag een klacht indienen bij onze toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar om dit te kunnen doen hebben we nog één stukje informatie nodig: we moeten kunnen aanwijzen welke partij in Nederland gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van Clearview AI. Onze informatieverzoeken hierover liepen helaas op niets uit. Daarom deze open oproep. Heb jij het ontbrekende stukje informatie wat ons de mogelijkheid geeft om Clearview AI in Nederland aan te pakken? Neem dan alsjeblieft contact met mij op. Dat kan op verschillende manieren, waaronder via (versleutelde) e-mail of via Signal. Alvast bedankt.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag