Ik wil jullie enorm bedanken voor deze prijs en voor de mogelijkheid hem hier in Amsterdam in ontvangst te nemen. Voor iemand die zich de laatste tien jaar voornamelijk heeft beziggehouden met schrijven over privacywetgeving is het heel verfrissend om eens weg te zijn uit de Verenigde Staten en een plek te bezoeken waar privacy daadwerkelijk bestaat. Want privacy is hier heilig en volledig gewaarborgd, toch?
Ik moet jullie iets bekennen. Toen ik tien jaar geleden voor het eerst over privacy en technologie ging schrijven, in een blog dat ik The Not-So Private PartsThe Not-So Private Parts noemde, zag ik mijzelf als privacy-sceptisch. Ik vond de media waar het om privacyschendingen door techbedrijven ging vaak paniekzaaierig, vond dat ze niet genoeg aandacht schonken aan alle voordelen van een opener, beter volgbaar en meetbaar leven. Gratis e-mail! Google Flu Trends! Advertenties met dingen die je zowaar wilt kopen! Dat je op Facebook al je exen kunt stalken!
Maar ergens aan dat begin van mijn carrière werd ik door de Wall Street Journal gevraagd een opiniestuk te schrijven over waarom het belang van privacy wordt overschat en privacy wel kan worden afgeschaft. Ik kreeg een maand de tijd ervoor en ik ging er elke dag voor zitten om het artikel te schrijven, maar kreeg niets uit mijn vingers. Het lukte me niet omdat ik het zelf niet geloofde. Ik schreef teksten over hoe gemakkelijk er informatie over ons kan worden ingewonnen, over hoe we in enorme databases worden opgeslagen, over hoe ons gedrag wordt voorspeld. En over mensen die misbruik maken van elkaars privacy, door 'wraakporno' te delen bijvoorbeeld, wat inhoudt dat mensen naaktfoto's van hun ex online zetten, en het feit dat de slachtoffers hier weinig tegen kunnen doen. En ik vond wat ik op papier zette steeds verontrustender.
Ik kwam erachter dat ik niet zozeer sceptisch was; ik was pragmatisch. Er zijn tegenwoordig zeker situaties denkbaar waarin je bereid bent wat privacy in te leveren als er mogelijkheden tegenover staan. Idealiter kunnen we geïnformeerde afwegingen en keuzes maken: een ja voor een smart-tv met spraakbesturing, maar een nee als deze ook alle programma's die ik kijk wil opslaan en de informatie aan derden doorverkoopt.