• Menu

0 recente resultaten

Wegwijs in de tools om te videobellen

We krijgen veel vragen over diensten waarmee je kunt videobellen. Het is niet makkelijk om uit de tientallen tools die je kunt gebruiken de meest privacyvriendelijke optie te kiezen, die ook nog eens past bij jouw wensen. We maakten met tientallen van onze vrijwilligers een overzicht van de voor- en nadelen van 9 tools waarmee je kunt videobellen.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij de hulp van vrijwilligers.

Let op: dit artikel is sinds april 2020 niet meer geupdate. We werken aan een geheel nieuwe versie voor in onze nieuwe privacy-toolbox. Die wordt in november gelanceerd.

Waar hebben we naar gekeken?

Per tool hebben we een aantal dingen onderzocht. Allereerst hebben we gekeken of de gesprekken die je voert versleuteld zijn. Dat betekent dat niemand anders dan de deelnemers kunnen meekijken met het gesprek. Idealiter is een gesprek, of het nou om een chat of een videogesprek gaat, “eind-tot-eind versleuteld”. Dat betekent dat het gesprek bij de afzender wordt versleuteld en alleen weer gelezen of gezien kan worden door de bedoelde ontvangers. Hier lees je meer over ons dossier 'versleuteling' Daarnaast hebben we het privacybeleid van de tools doorgenomen. Daar hebben we met name gelet op wat er staat over het delen van gegevens jou en je gesprekspartners met anderen. Wordt er bijvoorbeeld informatie over jouw gesprekken naar partijen zoals Facebook of Google gestuurd? We hebben ook gekeken of de broncode openbaar (open source) is, wat het makkelijker maakt om te checken of de tool écht veilig en betrouwbaar is. Tenslotte hebben we gekeken naar wat er in de privacyvoorwaarden van de tools staat, en of daaruit duidelijk wordt wat ze met jouw persoonlijke informatie doen.

Wat raden we je aan?

Voor je dagelijkse gesprekken met vrienden en familie raden we je aan Signal te gebruiken. Met deze app kan je gemakkelijk berichten sturen, groepschats starten en (video)bellen. Ook in de zorg wordt Signal nu aangeraden voor gesprekken waar vertrouwelijke informatie wordt gedeeldActiz, branchevereniging voor zorgaanbieders, maakte dit overzicht. Je kunt met Signal wel maar met één persoon tegelijk bellen. Als je met meerdere mensen wilt videobellen, dan blijkt uit ons onderzoek dat Jitsi het beste omgaat met je privacy. Het hangt wel af van welke aanbieder ("host") je kiest. Daarover leggen we meer uit in dit artikel over Jitsi. Lees hier ons eerdere artikel over Jitsi

Wil je toch graag een andere tool gebruiken? Neem onderstaande informatie door en maak een keuze die past bij jou, je gesprekspartner(s), en het type informatie dat jullie willen delen.

Signal

Signal is gratis en met 2 mensen te gebruiken. De code is publiek beschikbaar, dus open source. Gesprekken via Signal zijn eind-tot-eind versleuteld. Signal deelt jouw data niet met marketeers en doet niet aan tracking. Je kunt via de privacyinstellingen je IP-adres verbergen. De code van de app wordt vaak gecontroleerd, bijvoorbeeld of de app nog wel veilig is. Het bedrijf heeft een goede reputatie op het gebied van privacy, de makers ontvingen in 2016 van ons zelfs een positieve award tijdens de Big Brother Awards.Met deze woorden namen ze de prijs in ontvangst

Jitsi

Jitsi is gratis en tot ongeveer 35 mensen te gebruiken om te beeldbellen en zonder beeld tot wel 75 mensen. De code van Jitsi is open source. Jitsi is niet eind-tot-eind versleuteld. Je moet deze tool zelf hosten of de installatie gebruiken van een host die jij vertrouwt. Elke aanbieder is zelf verantwoordelijk voor het opstellen van privacyvoorwaarden. Een aantal Nederlandse organisatiesBekijk bij welke Nederlandse organisatie jij kunt Jitsi-en bieden Jitsi aan en slaan daarbij zo min mogelijk data op. Deze organisaties geven aan jouw gegevens niet met derde partijen te delen en jouw chats niet op te slaan.

Facetime

Facetime is gratis bij MacOS en iOS. De betaalde versie kost € 0,89. Je kunt het met 33 mensen tegelijk gebruiken. Het is niet open source. Facetimegesprekken zijn eind-tot-eind versleuteld. Apple claimt geen toegang tot de inhoud van de gesprekken in Facetime te hebben. Wel verzamelt Apple data over het gebruik, zoals met wie je belt, wanneer en hoe lang. Apple zegt geen persoonlijke gegevens aan derden te verkopen en ze ook niet met derde partijen te delen voor marketingdoeleinden. Je gegevens kunnen wel worden gebruikt door Apple om te leren hoe ze je betere diensten kunnen bieden, en draagt dus wel bij aan de kennis die Apple gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen.

Skype

Skype is gratis, er is ook een betaalde Skype for zakelijke gebruikers. De tool is te gebruiken met maximaal 50 mensen tegelijk. Het is niet open source. Skype is niet eind-tot-eind versleuteld. Er is wel een optie om een-op-een gesprekken versleuteld te voeren. Als je naar het Skype-profiel gaat van degene met wie je in gesprek wilt, kan je daar kiezen voor de optie 'privébericht verzenden'.Als de ander jouw verzoek accepteert, kan je in dat venster ook een video- of audiogesprek voeren. Hier kan je zien hoe

Skype is in handen van techgigant Microsoft. Bij een consumentenaccount worden er gegevens met derden gedeeld voor commerciële doeleinden. Ook mogen gegevens gedeeld worden met dochterondernemingen en leveranciers. Dat zou nodig zijn om gebruikers te beschermen en de veiligheid van producten te garanderen. Microsoft verzamelt data die je zelf aanlevert, gegevens die ze over jou creëeren tijdens jouw gebruik van hun producten, en gegevens die ze over jou verzamelen via derde partijen. Je kan op een Microsoft Privacy Dashboard een deel van de verzamelde gegevens van jezelf inzien en verwijderen. Als je een zakelijk account gebruikt en dit is aangeboden door je werk (of school) dan heeft je werk (of school) ook toegang tot je privacy settings en tot al jouw communicatie. Dat gaat dus om de berichten, bestanden, geluidsopnamen en video-opnamen die je hebt verstuurd en ontvangen.

Google Hangouts

Google Hangouts is gratis, je kunt het met maximaal 10 mensen tegelijkertijd gebruiken. Bij een betaalde update van je Google account (G-suite) kan je met maximaal 150 gebruikers bellen. Het is niet open source. Google Hangouts is niet eind-tot-eind versleuteld. Je hebt een Google account nodig om de tool te gebruiken. Vervolgens gelden de privacyvoorwaarden van Google. Hoewel Google z'n best heeft gedaan om de privacyvoorwaarden toegankelijk te presenteren, blijft veel van wat er met jouw persoonlijke informatie gebeurt onduidelijk. Het kan in ieder geval worden gebruikt om je bepaalde advertenties te laten zien of gedeeld worden met andere partijen, maar het is onduidelijk wie die partijen zijn. Daarnaast wordt de informatie over bijvoorbeeld met wie je belt en waar je bent door Google gecombineerd met alle andere informatie die ze al over je hebben.

Whatsapp videobellen

Whatsapp is gratis. De optie om te videobellen is met 4 personen tegelijk te gebruiken. Het is niet open source. Whatsapp videobellen is eind-tot-eind versleuteld. Whatsapp heeft geen toegang tot de inhoud van de gesprekken, maar verzamelt wel data over het gebruik, zoals met wie je belt, wanneer en hoe lang. Facebook is eigenaar van Whatsapp. De informatie over jouw contacten, de lengte en de locatie van je gesprekken worden gekoppeld aan alle andere informatie die Facebook al over je heeft. Die informatie gebruiken ze om een advertentieprofiel van jou te maken. Op basis daarvan verkopen ze advertenties die ze jou laten zien, en verdienen zij (en andere bedrijven) geld.

Zoom

Zoom is gratis voor gesprekken met maximaal 100 personen en voor maximaal 40 minuten. Het is niet open source, en niet versleuteld. Als je Zoom gebruikt via een betaald account door je school of je werk, kan die organisatie gebruikmaken van de Attendee Attention Tracker. Daarmee kan je werkgever of leraar zien hoe vaak je 30 seconden of langer niet actief bent in Zoom. Zoom deelt gegevens met derde partijen zoals Google, maar geeft verder niet expliciet aan met welke andere bedrijven ze gegevens delen of welke gegevens dat precies zijn. De privacyvoorwaarden zijn op veel punten vaag. Google mag de gegevens in ieder geval gebruiken voor marketingdoeleinden. Tot voor kort wisselde Zoom gegevens uit met Facebook als je van de optie gebruik maakte om via dat platform in te loggen. Dit hebben ze vorige week na veel controverse uitgezetZoom update privacybeleid  Zoom heeft een recente geschiedenis in onzuivere omgang met gegevens. Zo kon van een afstand de webcam van een andere deelnemer worden aangezet.Een update van Zoom over inschakelen webcams

Houseparty

Houseparty is gratis en met 8 mensen tegelijk te gebruiken. Het is niet open source. Houseparty is niet eind-tot-eind versleuteld. Je gegevens worden met met de 'business partners and affiliates' van Houseparty gedeeld. Het is onduidelijk wie deze partijen zijn, en waarvoor je gegevens worden gebruikt. Je locatiegegevens worden verzameld als je de mobiele app gebruikt. De privacyvoorwaarden zijn vaag geschreven, zeker als het gaat over de manier waarop je persoonlijke informatie wordt beschermd. Houseparty is onderdeel van Epic Games, dezelfde ontwikkelaar als Fortnite die meermaals in opspraak is gekomenLees meer Fortnite en privacy vanwege haar slechte omgang met de privacy van haar vaak jonge gebruikers. Als je de Houseparty app installeert wil deze toegang tot heel veel andere gegevens op je telefoon. Het is onduidelijk wat ze met die gegevens doen.In dit artikel wordt Houseparty een 'privacy nightmare' genoemd

Microsoft Teams

Je kunt Teams gratis gebruiken, maar vaak wordt het via je school of je werk aangeboden. Het is onderdeel van Microsoft 365. Je kunt het met 250 mensen tegelijk gebruiken. Het is niet open source. Teams is wel eind-tot-eind versleuteld. Voor het gebruik van Teams gelden de privacyvoorwaarden van Microsoft 365. Daaruit blijkt dat informatie over jou wordt gedeeld met andere partijen voor marketingdoeleinden. Dit gaat niet over de inhoud van je gesprekken, maar wel over bijvoorbeeld met wie je op welk moment een gesprek voert. Als je de tool via je school of werk gebruikt zijn ook de privacyvoorwaarden van de organisatie van toepassing. Het is belangrijk om die door te nemen als dit bij jou het geval is, om er achter te komen of de organisatie bijvoorbeeld inzicht heeft in hoelang, met wie en wanneer je belt.

Wij onderzoeken nog even door..

Met de hulp van tientallen vrijwilligers zijn we ook andere tools aan het onderzoeken. Dat doen we in een online werkdocument. Wil jij ons ook met dit soort dingen helpen? Meld je dan aan als flexvrijwilliger.

We willen alle vrijwilligers die de afgelopen week privacyvoorwaarden hebben doorgezocht en technische rapporten hebben gelezen om dit overzicht samen te stellen heel erg bedanken!

.. en kunnen jouw hulp goed gebruiken

Het zijn bijzondere tijden; tijdens de Corona-crisis komen veel dingen onder druk te staan. Maar als Bits of Freedom willen we er voor zorgen dat jouw internetvrijheid daar niet één van is. We gebruiken technologie nu meer dan anders en anders dan anders. Dus is het extra belangrijk waakzaam te zijn. Daarom zijn we nu bijvoorbeeld extra alert op de maatregelen die de overheid neemt om de crisis te bestrijden en de rol van technologiebedrijven hierin. Om dat onafhankelijk te kunnen blijven doen zijn we afhankelijk van donateurs zoals jij. Wordt donateur via

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag