Facebook diskwalificeert zich (weer eens)
Het zijn niet de foto's van deze kinderen die schokkend zijn, maar wat deze kinderen in Jemen overkomt. En met dat verhaal moeten we worden geconfronteerd. Hoe pijnlijk het ook is, we mogen er niet en masse van wegkijken. De realiteit is vaak hard. Het is helemaal niet erg dat wij daar af en toe mee worden geconfronteerd. Het is helemaal niet erg dat we daar soms onpasselijk van worden. Die confrontatie, dat onpasselijke gevoel, die zijn soms de aanjager van verandering. Niet voor niets schrijft The New York Times: "we are asking you to look".
Facebooks missie is “[to bring] the world closer togetherDe slogan staat prominent op Facebook's Twitter account.” Maar hoe komen we dichter tot elkaar zolang we het leed van de ander niet mogen zien? Wanneer afbeeldingen van kinderen die het slachtoffer zijn van een gruwelijke oorlog simpelweg worden weggepoetst? Behoren deze kinderen niet tot "the world" die Facebook voor ogen heeft? En waarom hebben we eigenlijk nog vertrouwen in een bedrijf dat hongersnood niet kan onderscheiden van seks? Of sterker nog: dat misschien wel helemaal niet wil?
Facebook heeft zich zelf weer eens volledig gediskwalificeerd als een plek voor een publiek debat. Het bedrijf is met haar dominante positie een sta in de weg voor een kritisch blik op de wandaden van deze tijd. We moeten dringend herzien hoe we met elkaar willen communiceren.
Wim ten Brink
Amal Hussain is ondertussen overleden.
Toch ben ik het wel eens met de beslissing van Facebook. Het gaat hierbij namelijk om de privacy van dit meisje dat dus naakt op de foto staat en dat dit later als beschamend kan beschouwen. Naaktheid is op Facebook wel toegestaan indien het artistieke tekeningen of digitale kunst betreft maar daar waar het echte personen betreft is het van belang dat de persoon op de foto hiervoor toestemming heeft gegeven.
De aanname hierbij is dat dit niet het geval is indien iemand gedeeltelijk of geheel bloot is.
Het gaat er uiteindelijk niet om dat de foto schokkend is. Het gaat erom dat dit meisje later problemen had kunnen krijgen omdat ze naakt op het Internet stond en daar geen zeggenschap over had. Sowieso is het voor mij onduidelijk of de fotograaf de foto wel had mogen publiceren. Je zou op zijn minst een “Model Release Form” bij de foto verwachten waarin het meisje en haar voogd verklaren dat de fotograaf deze beelden voor publicatie mag gebruiken.
Want ook portretrechten tellen zwaar binnen onze wetgeving! Je kunt je dan ook afvragen of deze foto deze regelgeving wel opzij mag zetten om zo een verhaal te vertellen. Dat had misschien ook gekund met een andere, minder blote foto.
Daarnaast is het maar de vraag of Facebook wel een geschikt medium is voor dit soort nieuwsitems. Andere media lijken mij beter geschikt voor dit doel. Het lijkt mij beter om Facebook juist te vermijden voor het delen van nieuws en dus zo de waarde van Facebook als nieuws-platform te verminderen. Want Facebook is gewoon ongeschikt als nieuwsbron omdat de beheerders ervan een gekleurde bril dragen.
Maar doordat mensen juist proberen Facebook voor dit soort doelen te gebruiken krijgt Facebook meer waarde. En da’s niet goed…