Facebook pocht met de missie om mensen te verbinden, maar in de praktijk is het bedrijf steeds vaker een storende factor in onze communicatie. Dat zulke vaag geformuleerde regels in combinatie met handhaving door geautomatiseerde contentfiltersWe schreven eerder al veelvuldig over waarom filters geen oplossing zijn. zal leiden tot nog meer arbitraire censuur, laten we in deze blogpost even buiten discussie. Wat dit voorval vooral goed laat zien is dat de schaal waarop Facebook opereert, het bedrijf in de weg zit. En daarmee ons. Het is toch te bizar voor woorden dat nieuwe wetgeving in de VS betekent dat je in Nederland, op het grootste communicatieplatform in ons land, niet meer mag vragen of iemand zin heeft in seks? Of met anderen in contact kunt komen rondom bepaalde fetisjen of erotische fantasieën, of ervaringen kan uitwisselen over veilig vrijen?
Dit raakt elke Nederlander, maar in het bijzonder mensen die zich niet herkennen in het traditionele, heteronormatieve seksbeeld en op het internet een alternatief vinden. Daarnaast worden sekswerkers buitengewoon hard geraakt. Zij gebruiken online platforms om in contact te komen met klanten en om onderling tips en informatie uit te wisselen. Proud, de belangenorganisatie voor Nederlandse sekswerkers, sprak zich begin dit jaar uit tegen"Amerikaanse wetten bedreigen Nederlandse sekswerkers" de nieuwe wetgeving omdat het sekswerk (verder) zou marginaliseren. De verandering bij Facebook toont aan dat die angst niet ongegrond was.
Maarten van der Burgh
I.h.k.v.tegenaan kindermisbruik en online chanteren vind ik het een goede beslissing. Vergeet dat punt niet mee te nemen in jullie artikel!
Evelyn Austin
Beste Maarten,
Wij geloven niet dat mensen verbieden om te praten over seks iets gaat doen tegen de verspreiding van kinderporno of online chantage. Wat het eerste betreft denken we dat er andere maatregelen nodig zijn: https://www.bitsoffreedom.nl/2018/10/02/seksueel-misbruik-van-kinderen-vraagt-om-meer-dan-iets-doen/ En wat het tweede betreft is juist een open gesprek over seksualiteit en gerelateerd gedrag enorm belangrijk. Dat belemmert Facebook nu.
Groeten,
Evelyn
Jan2
Evelyn je hebt helemaal gelijk. Maar helaas zijn er zo velen zoals Maarten. Die denken dat problemen met die modieuze digitale middelen opgelost kunnen worden.
Een beetje filteren, een camera erop, websites verwijderen, en dan denken zij dat de problemen ook weg zijn.
Hun gebrek is dat ze onvoldoende geinformeerd zijn.
Bas
Dan ga je toch niet op Facebook?
Evelyn Austin
Als er alternatieven waren was ik ‘t helemaal met je eens. Sterker nog: dan was deze hele blog niet nodig geweest.
Maartje
Inderdaad een slechte zaak. Ik herken mezelf ook niet in het standaard conservatieve en heteroseksuele beeld. Door het internet kan ik gelijkgestemden ontmoeten en ervaringen uitwisselen. En dit soort gesprekken gaan vaak niet verder dan ‘hoera, er zijn er meer als ik’ en ‘hoe ga je veilig met elkaar om’. Vrij onschuldig allemaal, maar wel heel belangrijk.
Evelyn Austin
Bedankt voor je reactie!
Waxgarden
Amerikaanse wetgeving passen ze wereldwijd toe. Andersom is het enkel voor het land van oorsprong, want niemand spelt de U.S.A. de les.