• Menu

0 recente resultaten

Een kromme wet kun je niet rechtschrijven: het Europees Parlement stemde vandaag voor online censuur

Vandaag is gestemd op nieuwe wetgeving rond auteursrecht. Platforms worden met de nieuwe wet verantwoordelijk voor wat jij online plaatst. Dat betekent dat ze je uploads zullen filteren en bij twijfel blokkeren. Een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en een grote inperking van al het moois dat je op het internet kunt vinden.

Hoe zat het ook alweer?

Vandaag stemde het Europees Parlement over nieuwe auteursrechtwetgeving met daarin het omstreden artikel 13: het uploadfilter. Het artikel stelt dat platforms zoals Youtube of Soundcloud alle uploads van tevoren moeten filteren om te voorkomen dat er gecopyright materiaal wordt gedeeld zonder toestemming van de rechthebbende. Op dit voorstel kwam enorm veel kritiek. Burgers, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven waren het er vrijwel unaniemDe lijst van critici is lang en alarmerend. over eens dat het "uploadfilter" moest worden geschrapt. Ook wij waren niet blij met het voorstel. De technologie werkt niet, het dwingt platforms tot risicomijdend gedrag en gebruikers hebben tegen dit soort volautomatische systemen niets in te brengen. Uiteindelijk leidt de combinatie van falende technologie, risicomijdende platforms en de onzekerheid voor jouw als gebruiker tot een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting.

Op papier wordt er niet meer over uploadfilters gerept, maar de opdracht aan de platforms blijft staan en de maatregelen die zij zullen moeten treffen zijn daarmee al bepaald.

Waar is vandaag voor gestemd?

Het wetsvoorstel rept niet meer over uploadfilters, maar de opdracht aan de platforms blijft staan en de maatregelen die zij zullen moeten treffen zijn daarmee al bepaald. Om hoge schadeclaims te voorkomen zullen platforms het zekere voor het onzekere nemen en al jouw uploads filteren. Wordt je video ten onrechte geblokkeerd?Lees hier meer over falende filters. Jammer voor je. Wil je in verweer komen? Jammer voor je.Met het internetfilter heeft klagen geen zin. Dit zal op lange termijn leiden tot een verschraling van aanbieders en een verschraling van content.

Wat nu?

Met dit voorstel in de hand begint een delegatie van het Europees Parlement aan de geheime onderhandelingen (de "triloog") met de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten (de "Raad"). Deze zullen samen tot een tekst komen die nog één keer aan alle parlementsleden zal worden voorgelegd.

We schreven eerder al: wil je verschil maken in het wetgevingsproces, dan helpt het als je er zo vroeg mogelijk bij bent. Naarmate het proces vordert is er steeds minder ruimte voor grotere en fundamentelere wijzigingen van het voorstel. Wat het nog moeilijker maakt om in dit stadium invloed uit te oefenen, is het feit dat de onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvinden. Op dit model komt al jaren enorm veel kritiek. In 2016 pleitte de EU Ombudsman al voor meer transparantie.Lees hier de uitspraak van de Europese Ombudsman. Zij stelde dat burgers hun vertegenwoordigers ter verantwoording moeten kunnen roepen en dat zij de kans moeten krijgen mee te doen aan het democratische proces.

Bits of Freedom blijft het proces natuurlijk volgen en we blijven ons inzetten voor een betere wet. Zodra er een "definitieve" tekst ligt, zal ook jij weer van ons horen. Op de lange termijn zullen we vechten voor wetgeving die de groei van platformmonopolisten als YouTube en Facebook tegengaat en een diversiteit aan aanbieders en content stimuleert. Want het internet is te mooi om te laten verpesten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag