• Menu

0 recente resultaten

De week van Five Eyes, falende social media en #FindArjen

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Wat krijg je als je bedrijven om je data vraagt?

Engadget zocht het de afgelopen week uit door met negen mensen meer dan 150 inzageverzoeken te doen. Dat heeft meerdere interessante verhalen opgeleverd. Zo bleek Axciom een bizar profiel bij te houden van één van de journalisten, leidde een inzageverzoek tot een datalek (wel veel data teruggekregen, maar van de verkeerde persoon), en bewaarde een fetish app de gebruikerswachtwoorden onverantwoord onversleuteld. Veel (ook grote) bedrijven hadden het proces toch nog niet helemaal op orde. Het duurt niet lang meer voordat wij je gaan helpen met het doen van dit soort inzageverzoeken.

De Five Eyes over versleuteling (ja, alweer)

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland (samen beter bekend als de Five Eyes) zijn weer eens bij elkaar gekomen om af te stemmen hoe ze nog beter al het communicatieverkeer in de wereld kunnen onderscheppen om het af te luisteren. Voor deze landen is versleutelde communicatie vervelend. Daarom hebben ze een verklaring afgegeven met hun perspectief op versleuteling. Samengevat: privacy is niet absoluut, bedrijven moeten toegang kunnen geven tot de communicatie van hun klanten, en als ze dat weigeren te doen dan komen er problemen.

Cory Doctorow kan niet meer tegen dit soort onzin en heeft inmiddels een “go-to post about why this is so fucking stupid.” We moeten trouwens nooit vergeten dat de Nederlandse geheime diensten niets liever willen dan dat Nederland het zesde oog wordt.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

#FindArjen

Samen met de rest van de hackercommunity maak ik me nu al ruim een week ernstige zorgen over de vermiste Arjen Kamphuis, die niet terug is gekomen van een vakantie in Noorwegen. Naast alle updates over de zoektocht was er ook aandacht voor zijn werk. In Vrij Nederland schrijft Gerard Janssen over hoe belangrijk mensen zoals Arjen zijn om journalisten te helpen om op een veilige manier met bronnen om te gaan. Kamphuis schreef over dat onderwerp het boek Information security for journalists en riep in een recente TEDx talk iedereen op om mee te strijden tegen overheidssurveillance.

Sociale mediabedrijven op het matje geroepen

De CEO van Twitter en de COO van Facebook zijn ondervraagd door Amerikaanse wetgevers over de vermeende politieke kleur van hun producten en over het beïnvloeden van verkiezingen. Google was ook uitgenodigd maar liet tot woede van de senatoren hun stoel leeg. The Verge heeft de belangrijkste (maar vooral ook meest absurde) momenten uit het verhoor op een rijtje gezet. Complotdenker Alex Jones maakte naderhand op surreële wijze ruzie met senator Marco Rubio. Voor Ian Bogost was dat de perfecte metafoor over waarom het online vaak zo slecht vertoeven is:

The spat was a microcosm of the internet itself: A place where widespread adoption of platforms that give anyone unfettered access to almost everyone else, a place that gives people the sense that they deserve an audience, with anyone, on any topic, all the time.

Once Upon a GDPR

Volgens Alex Tew, de co-founder van de slaapverwekkende app Calm, is insomnia een moderne epidemie. Maar hij heeft wellicht een oplossing: “[The] GDPR may be our new best hope.” Peter Jefferson, bekend van het voorlezen van de maritieme weerberichten voor de BBC leest in de app voor uit de 209 pagina's privacywetgeving. Check hier de trailer:

Zelf ben ik calmer than you are:

I am perfectly calm, Dude

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag