• Menu

0 recente resultaten

Jaarverslag Bits of Freedom 2017

Ons jaarverslag over 2017 staat online. Met een paar klikken krijg je inzicht in onze hoogtepunten, lees je over onze financiële situatie en kun je een aantal persmomenten terugkijken. We horen het natuurlijk graag als je vragen of opmerkingen hebt over het verslag.

Waar trek jij de grens? Dat is de vraag die we eind 2017 aan onze volgers stelden. Als we de grens niet trekken bij een sleepnet met ongerichte surveillance op grote schaal, waar trekken we hem dan wel?

Bij wetsgevingstrajecten zoals die van de bovenstaande sleepwet spelen we als Bits of Freedom een onmisbare rol. Vanaf de consultatie tot en met het moment dat de wet bij de Eerste Kamer ligt (en daarna) houden we scherp in de gaten wat er gebeurt, maken we alternatieve plannen, kijken we wat de gevolgen kunnen zijn en organiseren we—indien nodig—het verzet. Die kritische houding is niet gebaseerd op wantrouwen in de overheid, maar gaat uit van de overtuiging dat een democratie alleen goed kan functioneren als de drie machten continu gecontroleerd worden. Ook in 2017 bleek weer dat wetten beter worden door onze bijdrage.

We investeren nu al een aantal jaar heel doelbewust in het opbouwen van een brede internetvrijheidsbeweging. Daar hebben we in 2017 de vruchten van geplukt. De lokale afdeling Bits of Groningen had haar meest actieve jaar tot nu en we konden starten met Bits of Eindhoven. Onze vertaalvrijwilligers kwamen op stoom en zorgden ervoor dat veel van ons werk snel in het Engels voor de rest van Europa beschikbaar kwam. Ook in die Europese gemeenschap hebben we veel geïnvesteerd. We organiseerden bijvoorbeeld de jaarlijkse conferentie waarop bijna 30 digitale-burgerrechtenorganisaties bij elkaar kwamen om samen de strategie voor de komende jaren uit te stippelen.

Afgelopen jaar hadden we voor het eerst een vaste campaigner in dienst. Daarmee konden we op nieuwe manieren aandacht genereren voor ons werk. Op de door ons geïnitieerde Dag van de Internetvrijheid organiseerden we bijvoorbeeld een twaalf uur durende web-in waarin we tientallen gasten ontvingen vanuit ons bed in het Volkshotel en dat livestreamden op het internet: ‘Web Peace, Bed Peace!>’ Ook vonden 20.000 mensen een brief op de deurmat met als afzender de door ons verzonnen Rijksveiligheidsdienst. De ontvangers werd gevraagd een afspraak te maken met de dienst voor het installeren van een 'relay' in het thuisnetwerk om zo afluisteren mogelijk te maken. Zodra ze de afspraak probeerden te maken werden ze doorgeleid naar onze stemwijzer over de sleepwet.

In dit jaarverslag staan de belangrijkste punten van 2017 centraal. Dit zijn de activiteiten waar we het meest trots op zijn en die de meeste impact hebben gehad. We wensen je veel leesplezier en kijken ernaar uit om met de steun van onze donateurs, vrijwilligers en bredere achterban ook van 2018 een jaar met vele hoogtepunten te maken. Als jij daarbij wilt helpen, dan horen we dat uiteraard graag!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Als je liever elke twee weken hoort wat we allemaal doen in plaats van één keer per jaar, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag