9 misverstanden over “artikel 13” uit de wereld geholpen

Welke Nederlandse parlementariërs stemmen in Brussel vóór en welke tégen censuur?

In vier stappen veilig online je studiejaar in

Het is weer zover: politici, dit keer in Brussel, hebben bedacht dat een internetfilter de oplossing is voor ongewenste informatie online. Dit soort filters werken niet, maar vormen wel een gevaarlijke beperking voor wat je online mag zeggen en zien. Op 12 september stemt het Europees Parlement over het wetsvoorstel. Hoe stemt jouw vertegenwoordiger?

Stand van zaken

Achter gesloten deuren debatteert een select aantal parlementariërs al een poos over controversiële nieuwe auteursrechtwetgeving. Een van de meest omstreden onderdelen van het huidige voorstel is artikel 13: het uploadfilterEen uploadfilter is een ontzettend slecht idee en wel hierom. Burgers, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven zijn het er vrijwel unaniem over eens dat het uploadfilter moet worden geschrapt. Het groepje parlementariërs van wie het voorstel afkomstig is, trekt zich er echter niets van aan en zet onverstoord door. Zij probeerden deze zomer zelfs te voorkomen dat het voorstel door het voltallige Europees Parlement zou worden besproken.

Gelukkig is daar een stokje voor gestoken. Dankzij de tienduizenden burgers die hun zorgen over artikel 13 uitten, is het onderwerp op de radarWant soms wordt het standpunt van 500 miljoen Europeanen bepaald door slechts 25 parlemtariërs gekomen bij andere parlementariërs. Zij hebben, op het nippertje, kunnen voorkomen dat een plenaire behandeling in het Europees Parlement zou worden overgeslagen. Dankzij hun inzet kan op 12 september élke parlementariër zich over deze belangrijke wetgeving uitspreken.

Hoe stemt Nederland?

Het is tijd om opheldering te krijgen over de positie van onze Europarlementariërs. Stemmen zij op 12 september om artikel 13 te schrappen, of steunen zij het uploadfilter? Benader de partijen via Twitter en vraag om antwoord!

Heb je een heldere reactie van een van de politieke partijen? Deel het in de comments hieronder! We zijn benieuwd.

 1. Marietje Schaake

  Hallo Allemaal! D66 is tegen uploadfilers en een linktax. Tegen artikel 13 zoals het uit de Commissie Juridische Zaken kwam.

  Onze standpunten en mijn werk op het gebied van auteursrechten zijn bekend, en hier te vinden voor de liefhebber:

  https://marietjeschaake.eu/en/d66-teleurgesteld-over-uitkomst-stemming-hervorming-auteursrecht

  Graag gedaan,

  Marietje Schaake
  Europarlementarier voor D66

 2. Lev

  Dit is een test voor Rejo.

 3. Peter

  En toen werd het tor netwerk meer gebruikt

  • Evelyn Austin

   Hoi Peter,
   We zijn dol op Tor, maar het kan helaas niet helpen tegen dit soort censuur 🙂
   Groeten!
   Evelyn

 4. herbart ruitenberg

  wat is het probleem met5 13 artikel=

 5. Anne-Marie Mineur

  Het standpunt van de SP-fractie wordt hier verwoord door mijn collega, Dennis de Jong: https://www.youtube.com/watch?v=DmYh5sXNbNk, en het is sindsdien niet veranderd.

 6. Janny

  @judithineuropa: @JannyAn @groenlinks @BasEickhout Uiteraard: https://groenlinks.nl/nieuws/europarlement-stemt-over-controversieel-plan-digitaal-auteursrecht #safeourinternet

 7. Richard

  Wat een treurig artikel. Niets anders dan “click bait”. Ik zou zeggen, doe jullie werk en benader zelf de politieke partijen en schrijf dan een zinnig artikel. Wat een treurige “journalistiek”.

  • Evelyn Austin

   Beste Richard,

   Dank voor je reactie. Burgers moeten hun vertegenwoordigers ter verantwoording kunnen roepen, en wij zullen ze blijven helpen dat te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.