• Menu

0 recente resultaten

https://unsplash.com/photos/d-66ejdDbPk?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText

In vier stappen veilig online je studiejaar in

Of het nou gaat om het vinden van het perfecte artikel voor je essay, of om het zoeken van afleiding tijdens een langdradig hoorcollege: een essentieel onderdeel van je studententijd speelt zich online af. Daarom is het belangrijk dat je naast een stevig fietsslot en veilige studentenkamer, ook voor de nodige online bescherming zorgt. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje waarmee je veiliger online aan de slag kan.

1. Ben je up-to-date?

Stel jij het updaten van je besturingssysteem altijd uit totdat je de pop-up te irritant vindt worden? Check voor je begint met het tikken van papers of je de laatste updates hebt uitgevoerd.

Deze updates worden onder andere gemaakt om veiligheidslekken in de systemen te dichten. Als bijvoorbeeld ergens ter wereld een veiligheidsprobleem is ontdekt in het Apple besturingssysteem, zorgt Apple zo snel mogelijk voor een wereldwijde update om het lek te dichten. Op die manier voorkomen ze dat een virus makkelijk jouw computer kan blokkeren. Best belangrijk dus!

2. Vervang dat ene wachtwoord én ga voor 2-factor als dat kan

Het lijkt misschien lekker makkelijk, maar het is heel onverstandig om voor al je accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Datalekken komen vaker voor dan je denkt. Zo lekte Linkedin de inloggegevens van meer dan 150 miljoen accountsLinkedin bevestigt dat logins van 117 miljoen leden werden buitgemaakt , en werd deze zomer een lek in een grote gamewebsite ontdektSpelers League of Legends getroffen door datalek waardoor een half miljoen gebruikersgegevens publiek werden.

Heb jij voor bijvoorbeeld Facebook hetzelfde wachtwoord als bij een platform met een datalek? Dan kan je het doelwit worden van criminelen. Een voorbeeld van een bekende scam is het versturen van berichtjes namens jou naar je vrienden. Misschien heb je ze zelf wel eens ontvangen? ‘Hoi, ik ben op reis en mijn portemonnee is gestolen. Zou je misschien een bedrag willen overmaken naar dit rekeningnummer van mijn reisgenoot?'

Als jij bij elk account een ander wachtwoord hebt, ben je minder vatbaar voor deze manier van scammen. Vind je het lastig om alle verschillende wachtwoorden te onthouden? Dan kan een password-manager orde in de chaos scheppen.

Als je dan toch al je accounts langsloopt, stel dan waar dat kan ook meteen twee-factor-authenticatie in. Naast een wachtwoord moet je dan ook via een sms’je of een speciale app verifiëren dat jij de eigenaar bent van het account, en dat is echt veel veiliger. Google, Twitter, Facebook en steeds meer andere platforms bieden deze functie aan.

3. Bescherm je privacy op sociale media

Van plan te solliciteren op een interessante stage of bijbaan? Zorg dat je controle houdt over wat je toekomstige werkgever over jou kan vinden op sociale media. Check de privacyinstellingen van bijvoorbeeld Facebook zodat je zeker weet dat het album met foto’s van de introductieweek alleen voor jouw vrienden zichtbaar is.

Dit betekent trouwens niet dat jouw Facebookinformatie dan écht alleen nog maar zichtbaar is voor jouw vrienden. Facebook verzamelt de gegevens die ze over jou hebben en gebruikt die om gerichte advertenties aan te bieden aan adverteerders. Ook op andere manieren wordt door deze bedrijven informatie over jou verzameld.Hoe werkt tracking? Zit je daar niet op te wachten? Voor steeds meer dataslurpende platforms bestaat een veiliger alternatief. Stap bijvoorbeeld over van Whatsapp naar Signal. Of gebruik een andere zoekmachine dan Google.

4. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

In tegenstelling tot de academische wereld verandert alles in de digitale omgeving snel. Wil je zeker weten dat je op de hoogte bent van het laatste datalek of het nieuwste alternatief voor Facebook? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze updates.

Wil je wekelijks de beste verhalen uit het nieuws lezen over privacy en internetvrijheid? Onze directeur Hans de Zwart verzamelt elke week de mooiste, bijzonderste en schokkendste verhalen die online verschijnen. Abonneer je hier en ontvang ze elke zaterdagochtend in je mailbox.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag