• Menu

0 recente resultaten

Werkgroep Europees Parlement stemt voor uploadfilter: werk aan de winkel!

Vandaag stemde de leidende werkgroep in het Europees Parlement over het voorstel voor de Copyright Directive met daarin het omstreden artikel 13: het uploadfilter. Ondanks brede kritiek heeft de werkgroep Juridische Zaken (JURI) vóór gestemd (15 voor/10 tegen). In december zal het gehele Parlement haar stem uitbrengen – werk aan de winkel dus.

Wat is artikel 13?

Artikel 13Dit schreven wij er eerder over. van het wetsvoorstel verplicht internetplatforms de uploads van hun gebruikers geautomatiseerd te filteren op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Waarom dat een slecht idee is?

  1. Filters zijn bijzonder slecht in het herkennen van de context en legitiem gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Zo’n filter maakt dus vaak fouten (en daar zijn nu al talloze voorbeeldenVoorbeelden "when filters fail" van).
  2. Het fouten maken gaat misschien wel volautomatisch; voor jou als uploader is het indienen van een klacht een stuk meer werk. Voor dat proces is geen goed mechanisme in plaats. En zelfs wanneer het je lukt je upload online te krijgen zal het vaak mosterd na de maaltijd zijn.
  3. Op steun van de platforms hoef je niet te rekenen. Het wetsvoorstel dwingt hen namelijk tot risicomijdend gedrag: als zij aansprakelijk gesteld kunnen worden voor jouw uploads, zullen ze het zekere voor het onzekere nemen en liever teveel dan te weinig censureren.
  4. Uiteindelijk leidt de combinatie van falende technologie, risicomijdende platforms en de onzekerheid voor jouw als gebruiker tot een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting.

Daarnaast zal ook deze wet zal niet bestand zijn tegen function creep. Als het aan Europese beleidsmakers ligt, is zo’n internetfilter ook prima geschikt om "ongewenste" content of uitingen te blokkeren. Ook hier zien we al voorbeelden van. Het internetfilter dat in Spanje werd uitgerold in de strijd tegen illegale goksites, bijvoorbeeld, werd in oktober 2017 ingezet om het referendum te ontregelen.

Tot slot is het uploadfilter in strijd met bestaande wetgeving, reden voor de Nederlandse regering om vorig jaar kritische vragenNederland zeer kritisch over uploadfilter te stellen over de juridische houdbaarheid van het voorstel.

Wat nu?

Vandaag heeft de werkgroep Juridische Zaken onvoldoende geluisterd naar de brede kritiekIn deze Twitter-thread somt EDRi de indrukwekkende lijst tegenstanders op, inclusief linkjes naar hun standpunten! van burgers, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven. Vijftien europarlementariërs stemden voor het uploadfilter en tien tegen. Dat is bijzonder teleurstellend, maar laat ook zien: de strijd is nog niet gestreden!

Rapporteur Axel Voss heeft vandaag namens de werkgroep het mandaat gekregen om direct over te gaan tot onderhandelingen met de commissie, in plaats van het voorstel eerst met het hele Europees Parlement te bespreken (in jargon de first reading in plenary). Hoogstwaarschijnlijk zal tegen deze beslissing bezwaar worden gemaakt en zal het hele Parlement over het mandaat moeten stemmen. Dat gebeurt over twee weken. Het is belangrijk dat het mandaat niet wordt gegeven, omdat een belangrijk en controversieel wetsvoorstel als deze een goed debat verdient. We laten jullie weten hoe het afloopt.

Tot aan de definitieve stemming, die waarschijnlijk in december of januari zal volgen, moeten we ons blijven uitspreken tegen het uploadfilter. Ook jij kan daar bij helpen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van de vorderingen!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag