Sommige dingen wil je écht snel offline

De week van chatbots zonder empathie, UTC en tafeltennis in augmented reality

Werkgroep Europees Parlement stemt voor uploadfilter: werk aan de winkel!

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Kan een computer niet onze afspraken voor ons maken?

Het heen en weer gemail om een afspraak te maken kost veel tijd. Zou het niet heerlijk zijn als de computer dat van ons over kan nemen? Dat is wat Dennis Mortensen dacht toen hij X.ai oprichtte. We zijn nu een paar jaar en een paar miljoen dollar verder en Andrew en Amy Ingram (zo heten de virtuele assistenten) blijken het merendeel van de afspraken volledig zelfstandig af te kunnen handelen. Maar het zijn natuurlijk de edge cases waar het mis gaat. De Ingrams blijken bijvoorbeeld weinig empathisch (als je afzegt omdat je een ongeluk hebt gehad, dan is er geen "wat vervelend voor je"). De aanpak van de concurrent Clara lijkt mij daarom meer toekomstperspectief te hebben. Zij combineren kunstmatige intelligentie met menskracht. Volgens Thomas W. Malone is dat sowieso de beste combinatie: mensen en computers die samen problemen oplossen.

(Ik heb het boek van Malone nog niet gelezen. Jij wel? Dan hoor ik graag wat je er van vond...)

Neem even de tijd voor dit artikel over tijd

Echt. Doe het. Ik heb verschrikkelijk genoten van de humor waarmee Zach Holman uitlegt waarom het zo moeilijk is voor programmeurs om te werken met tijd. Na een korte geschiedenis van tijd (wist je dat vroeger de uren langer werden naarmate de dagen langer werden?) en een aantal absurde voorbeelden (het eiland dat een dag heeft overgeslagen om zo meer in sync te komen met hun zakenpartners) legt Holman uit waarom je als ontwikkelaar UTC moet gebruiken en waarom ISO 8601 de belangrijkste standaard ever is.

Cartoon over ISO standaard voor een datum

Waarom blockchaintechnologie niet de toekomst is van onze verkiezingen

De overheid vroeg zich af of blockchaintechnologie de betrouwbaarheid en wellicht ook de efficiëntie van het verkiezingsproces zou kunnen verhogen. Jaap-Henk Hoepman heeft een rapport geschreven met het antwoord op die vraag. TL;DR: Nope. Aan de hand van de acht waarborgen die we in Nederland belangrijk vinden voor het verkiezingsproces (zaken als controleerbaarheid, integriteit en stemgeheim) laat Hoepman zien dat blockchaintechnologie daar niet bij gaat helpen. Ik heb met geamuseerde verbazing gekeken naar de reacties op Twitter op het rapport. Veel blockchainiacs waren ervan overtuigd dat Hoepman maar weinig begrepen heeft van hoe blockchains werken (de Blockchain is immers de toekomst van $vulmaarin). Hier kreeg ik toch vooral het gevoel dat deze criticasters maar weinig begrepen hebben van hoe verkiezingen werken.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Who has your Back? Facebook in ieder geval niet...

De Electronic Frontier Foundation (EFF) publiceert al een aantal jaar hun Who Has Your Back rapport waarin internetbedrijven worden beoordeeld op hoe goed ze het doen op het gebied van internetvrijheid. In de editie van 2018 hebben ze gekeken naar hoe contentplatforms omgaan met overheidscensuur. Is een platform bijvoorbeeld transparant over hoeveel verzoeken tot censuur ze krijgen van de overheid? En is er de mogelijkheid om protest aan te tekenen? Wat valt op... Facebook presteert echt veel slechter dan de andere bedrijven. Overigens zegt deze methodologie van de EFF helemaal niets over de censuur die dit soort bedrijven op basis van hun eigen voorwaarden plegen. YouTube scoort bijvoorbeeld goed als het gaat om overheidscensuur, maar wij komen als Bits of Freedom heel vaak schrijnende voorbeelden tegen van YouTube accounts die zonder goede reden zomaar uit gezet worden (en soms dan ook zomaar weer aan).

Facebook vertelde ons deze week dat ze in de VS één miljoen mensen willen gaan trainen in de digitale vaardigheden die op de huidige arbeidsmarkt nodig zijn. Mijn held Stephen Downes had de perfecte reactie op dit nieuws: "In related news, the wolf has announced that it will now be offering security training for the sheep."

Een digitaal armenhuis

Jacob Weisberg recenseerde voor de New York Review of Books twee boeken over hoe algoritmes bevooroordeeld kunnen zijn. Hij maakte daarbij deze treffende vergelijking:

Like dogs that bark at black people, machine-learning algorithms lack the conscious intention to be racist, but seem somehow to absorb the bias around them. They often behave in ways that reflect patterns and prejudices deeply embedded in history and society.

Voetbalapp blijkt afluisterapp tegen piraterij

Dit is echt een bizar verhaal. Het blijkt dat de app van de Spaanse voetbalbond, de microfoon van je telefoon aan zette als die via de GPS ontdekte dat je in de buurt van een café in Barcelona of Madrid was. Op die manier probeerde de bond te ontdekken of de café's niet toevallig een voetbalwedstrijd aan hadden staan zonder een licentie te betalen. Inmiddels zijn er excuses gemaakt, maar mijn hoofd doet pijn als ik probeer te begrijpen hoe je ooit als bond kan bedenken dat dit een goed idee zou kunnen zijn.

Tafeltennis in augmented reality

Tegenwoordig heb je voor tafeltennis geen balletje meer nodig. In deze video demonstreren de mensen van Leap Motion hoe ze met een virtueel balletje op een echte tafeltennistafel kunnen spelen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.