• Menu

0 recente resultaten

Kiest het kabinet voor internetten zonder meekijkers?

Eerder deze maand presenteerde de Europese Commissie haar voorstel voor nieuwe regels over de vertrouwelijkheid van communicatie op het internet. Omdat het Nederlandse kabinet daar snel een standpunt over zal innemen, stuurden wij het kabinet alvast óns standpunt.

Kabinet kiest nu positie

Regels over de vertrouwelijkheid van communicatie op het internet, dat klinkt hoogdravend. Maar eigenlijk komt het neer op een groot aantal dingen die elk van ons dagelijks rakenIn dit artikel lees je onze uitgebreide analyse van het voorstel.. Bijvoorbeeld: wanneer mag iemand anders de berichtjes die je verstuurt meelezen? Onder welke voorwaarden mogen anderen je surfgedrag in kaart brengen? En mag een bedrijf via de wifi-signalen van je mobiele telefoon bijhouden waar op straat je op welk moment bevindt?  We schreven er vorige week al een uitgebreid artikel over.

Zodra de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel heeft gepresenteerd, bedenkt de Nederlandse regering wat haar standpunt zal zijn. Het kabinet maakt daarvoor een analyse van het voorstel en stuurt haar standpunt vervolgens aan de Tweede Kamer in een zogenaamd “fiche”. Dat gebeurt meestal binnen zes weken. Dat standpunt is bepalend voor wat Nederland in Europa gaat zeggen. Wij stuurden daarom de ministeries van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie een brief waarin we óns standpunt uit de doeken doen.

Aanvullende regels belangrijk voor vertrouwen en veiligheid

Bits of Freedom ziet net als de Commissie het belang van aanvullende regels om het vertrouwen in en de veiligheid op het internet te versterken. We vinden dat de Commissie best wel sterke regels voorstelt, maar dat die op sommige punten wel verbeterd moeten worden. Zo vinden we dat internetters niet alleen goede uitleg over instellingen rondom, bijvoorbeeld, cookies moeten krijgen, maar vooral geholpen worden met goed gekozen standaardinstellingen. Ook vinden we het onverteerbaar dat er voor wifi-tracking, waarbij je mobiele telefoon en dus jijzelf kan worden gevolgd, een lichter regime geldt dan voor het online in kaart brengen van je surfgedrag.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag