• Menu

0 recente resultaten

De Week

Troubles bij WhatsApp, tepeldonaties en de dag die je wist dat zou komen. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Vandaag is de dag dat het Amerikaanse presidentschap wisselt van Obama naar Trump. Obama heeft in zijn laatste dagen nog een aantal belangrijke dingen gedaan. Van zijn beslissing dat de NSA hun informatie heel makkelijk met andere Amerikaanse overheidsdiensten mag delen werden we niet enthousiast (spot het understatement). Dus als onze geheime dienst informatie met de NSA deelt, dan kan die informatie vanaf nu misschien wel opeens met bijvoorbeeld de FBI gedeeld worden. Weer een reden om tegen het sleepnet te zijn. We werden wel blij van zijn humane beslissing om Chelsea Manning vervroegd vrij te laten. Onder andere de NRC en de Electronic Frontier Foundation schreven hier stukken over.
  • Vorige week konden we het net niet meenemen: het nieuwsbericht van de Guardian dat WhatsApp een backdoor zou hebben. Moxie Marlinspike, de maker van het door WhatsApp gebruikte versleutelingsprotocol, legt uit dat dit geen backdoor is, maar het gevolg van bewuste (en pragmatische) keuzes van WhatsApp. De beveiligingsonderzoeker op wie de Guardian haar eerste stuk baseerde houdt voet bij stuk en blijft het een probleem vinden. Gelukkig zijn er een aantal goede alternatieven voor WhatsApp.
  • Amnesty International deed onderzoek in veertien Europese landen naar de manier waarop terrorisme wordt aangepakt. Maaike Goslinga schreef voor De Correspondent een artikel over het bijbehorende rapport. De conclusie is helaas helder: mensenrechten worden op grote schaal geschonden.
  • De arbitraire richtlijnen voor het verbieden content van de grote sociale platformen als Facebook en Instagram blijven een punt van zorg. Het Instagram-account genderless_nipples weet op een slimme manier aan te kaarten dat het onderscheid tussen mannelijke tepels (mogen wel) en vrouwelijke tepels (mogen niet) vrij bizar is. De Guardian schreef er een artikel over en tepeldonaties zijn nog steeds welkom op genderlessnipples at gmail.com.
  • Tot slot legt xkcd uit dat Dvorak ook prima voor spraakherkenning meer efficiënt is.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag