https://www.flickr.com/photos/curtisperry/6970518497/in/photolist-bBXJip-oQHqPP-bS56NZ-9MDRff-Ce6mQx-gxrNBV-ect33y-rBCMA9-erpTYb-bsmYx9-oPD6LW-dSFo3f-a9axbc-4inoBX-aoBeEs-nz9VKE-nBdevk-b31et2-odbu7r-nCYWH4-nTV72D-nTVYdD-HZ4fev-dF8vVH-z3YSL-atNcgz-dkjYcp-obgfBd-gGmtUo-nAYBzf-duuRL4-o9n9G9-4jYVt9-obpwCM-8pKRCH-7iQaG4-o7wmfs-cJaWhE-64RwB1-obghzw-kdwrzi-qrp1Wu-anxhiz-nv2vXS-duhjs8-DxiTak-odbvZK-orQGXk-e8sa93-46NjPx
"Haal het sleepnet uit de wet"

Kabinet dendert door richting sleepnet

De Week
DOSSIER: Geheime diensten

Het kabinet zet alles op alles om nog voor de verkiezingen van 15 maart het sleepnet door de Kamer te krijgen. Als dat lukt, dan kan binnenkort op grote schaal onze online communicatie terecht komen in het sleepnet van de geheime diensten. Nu is het moment om nog één keer aan Kamerleden te laten weten dat burgers niet als potentiële dreiging moeten worden behandeld.

Veel vragen, hele matige antwoorden
Vlak voor de kerst is er in de Kamer gesproken over het wetsvoorstel. Eén ding viel ons toen op: er was heel veel kritiekWe schreven eerder een blogpost over deze kritiek . De regering doet haar best om te verhullen dat met het sleepnet massasurveillance wordt ingevoerd en noemt de nieuwe bevoegdheid daarom “onderzoeksopdrachtgerichte interceptie”. De Autoriteit Persoonsgegevens noemde dit al het eufemisme van het jaar en de minister kort onderzoeksopdrachtgericht inmiddels af tot het diep ironische en toepasselijk Orwelliaanse ‘OOG’.

De 52 pagina’s aan vragen vanuit de Kamer zijn inmiddels beantwoord met 110 pagina’s aan antwoordenHier vind je de antwoorden, allemaal. Die blijken vooral een herhaling van zetten en nemen de geuite zorgen op geen enkele manier weg. Als D66 bijvoorbeeld vraagt om in één alinea in begrijpelijke taal uit te leggen wat gerechtvaardigde redenen zijn om een inbreuk te maken op iemands persoonlijke levenssfeer, dan is dit het antwoord van de regering:

Een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer kan enkel worden gepleegd nadat is voldaan aan de wettelijke vereisten die de wet stelt aan deze inbreuk. De inbreuk moet noodzakelijk zijn voor de taakuitvoering van de diensten. Zo vereist de veiligheidstaak van de AIVD (de a-taak) dat een persoon of organisatie enkel kan worden onderzocht indien de doelen die zij nastreven, dan wel hun activiteiten aanleiding geven tot het ernstige vermoeden dat zij een gevaar vormen voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde, dan wel voor de veiligheid of voor andere gewichtige belangen van de staat. Tevens dient de inzet van de bevoegdheid in verhouding te staan tot het doel en dient een qua privacy inbreuk lichter middel niet voorhanden te zijn. Voorts mag een bevoegdheid niet lager worden ingezet dan voor het bereiken van het doel noodzakelijk is. De uitoefening van een bevoegdheid moet voldoen aan diverse procedurele waarborgen. Een bevoegdheid kan niet eerder worden ingezet dan nadat op een verzoek om toestemming, waarin naast de zaken die uit artikel 29, tweede lid, van het wetsvoorstel voortvloeien ook is uiteengezet op welke wijze het verzoek voldoet aan de eisen van noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit, toestemming is verkreen [sic] op het juiste, door de wet aangegeven, niveau.

Hier wordt op geen enkele manier uitgelegd waarom het gerechtvaardigd zou zijn om het gedrag en de communicatie van grote groepen onverdachte mensen (een grove inbreuk op de persoonlijke levenssfeer) in de gaten te houden (en op de begrijpelijkheid is ook wel wat af te dingen).

De planning voor de komende paar weken
Op de procedurevergadering van donderdag 19 januari is besloten dat het wetsvoorstel plenair in de Tweede Kamer behandeld gaat worden. Dit betekent dat er waarschijnlijk nog maar één keer in de Kamer inhoudelijk over deze wet gesproken gaat worden om vervolgens over te gaan tot stemming. De precieze datum van de behandeling is nog niet bepaald, maar we verwachten dat die in de de week van 6 februari zal plaatsvinden. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de #geensleepnet nieuwsbriefDoe dat op de campagnesite van GeenSleep.net.

Laat je horen!
Je hebt dus nog maar een paar dagen om aan de Tweede Kamerleden te laten weten dat een sleepnet niet thuis hoort in een fatsoenlijke democratie.

Via www.geensleep.netDoe ook mee op GeenSleep.net kun je de relevante Kamerleden laten weten wat je vindt. Deel die site!

 1. Uit Den Haag

  Het “sleepnet” staat gelijk met het uitvoeren van opsporingsactiviteiten naar mensen waartegen geen verdenking bestaat. Dat is een schending van fundamentele waarden omdat iedereen op voorhand tot “verdachte” wordt verklaard.

  Alleen dictaturen verklaren hun burgers op voorhand tot verdachten.

  • Hans de Zwart

   Dit is precies het probleem dat wij met het sleepnet hebben. Onverdachte mensen moeten met rust worden gelaten.

 2. Uit Den Haag

  IEDEREEN afluisteren en alles jaren bewaren?!

  Een slechte zaak!!

 3. Mede-lander

  Is dit niet in strijd met onze grondwet?

  Kijk ook even naar deze CCC talks:
  Christopher Soghoian:
  https://media.ccc.de/v/33c3-8136-stopping_law_enforcement_hacking
  Deze researcher benaderd het sleepnet van beide kanten. en dat geeft wat inzicht in de dingen die de overheid gebruikt om het sleepnet te rechtvaardigen, en ook hoe de overheid niet wil zien dat ze het probleem alleen maar groter maken.

  Andreas Dewes and @sveckert:
  https://media.ccc.de/v/33c3-8034-build_your_own_nsa
  Deze privacy researchers laten ook enkele voorbeelden zien hoe Politie zich niet aan de wet houd, en hoe ministers er van balen wanneer HUN data boven water komt

  Joseph Cox:
  https://media.ccc.de/v/33c3-8018-law_enforcement_are_hacking_the_planet
  Ook al zouden we hier geen sleepnet hebben dan is onze privacy alsnog een target voor de rest van de wereld.

  En er zijn vast nog meer intressante talks te vinden op https://media.ccc.de

  Weet iemand waar we Nerdelandse talks kunnen vinden die specifiek het nederlandse sleepnet bespreken?
  Of interviews met politici die voor of tegen het sleepnet zijn?

  Zodat we wat meer inzicht krijgen in hun kennis of onwetendheid, en eventuele misvattingen kunnen proberen uit te leggen aan deze politici.

 4. Sander Rovers

  Het einde van het internet is in zicht. Het einde van de Nederlandse democratie is in zicht. Er naakt een technocratische dictatuur.
  Nederland is uniek in de wereld als het gaat om tolerantie, vrijheid van denken en religie. Ooit waren we een unieke vrijhaven voor andersdenkenden. Straks zijn we als zoveel anderen: een plek waar critici en journalisten zomaar verdwijnen.
  Onze verworvenheden worden klakkeloos overboord gegooid voor een technisch makkelijk te realiseren repressiemiddel. Onbestaanbaar.
  Ik heb zojuist een mail gestuurd aan een kamerlid, waarin ik m’n zorgen over het sleepnet uit. Ik heb dat eerder ook gedaan, zonder enig meetbaar effect. Maar ik blijf geloven in het goede, en roep iedereen bij deze op hetzelfde te doen. Laat van je horen!

  • Hans de Zwart

   Dank voor je reactie! Wat bizar dat je niets terug hoort van een Kamerlid als je een mail hebt gestuurd.

  • Anoniem

   Voordat de Wet computercriminaliteit III werd behandeld heb ik ook naar kamerleden gemaild. Maar net zoals Sander heb ik nooit een reactie ontvangen. Niet eens een bevestiging dat mijn e-mail is ontvangen. Vond ik ook nogal bizar.

  • Consumentenbondsgenoot

   Hans,

   Enkele kamerleden die ik bedankte omdat ze tegen het sleepnet zijn gaven me wel een kort berichtje, terwijl ik dat helemaal niet had verwacht. Ik vind dat dit ook wel even gezegd mag worden.

  • Sander Rovers

   Ik ben niet altijd even genuanceerd, soms als een hysterische blouse, maar richting kamerleden en beleidsmakers probeer ik me wel in te houden.
   Dat ik vervolgens geen reactie krijg vind ik niet zo’n punt, ik vertrouw erop dat het gezien is. Na afloop even navraag doen, of bedanken voor de inzet, zou ongetwijfeld geholpen hebben bij het verkrijgen van een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.