Kiest het kabinet voor internetten zonder meekijkers?

De Week

Verbeteringen aan open source software

Crappy robots, Facebookonderschrift en 0xDUDE. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Wist je dat Facebook probeert om bij elke foto die je upload automatisch een soort onderschrift te bedenken? Adam Geitgey heeft een browser-plugin gemaakt waarmee je vrij makkelijk kunt zien wat de Facebook algoritmes denken dat er op jouw foto’s staat. Dat kan soms erg verrassend zijn.
 • Danah Boyd publiceerde op haar blog drie interessante artikelen deze week: Hacking the Attention Economy, Did Media Literacy Backfire? en Why America is Self-Segregating. Ze gaan alle drie over de relatie tussen technologische ontwikkelingen en de media.
 • Chris van ‘t Hof volgde een jaar lang de heroïsche zoektocht van Victor Gevers (beter bekend als 0xDUDE). In dit laatste artikel in de reeks schrijft hij over de persoonlijke offers die hij heeft moeten maken om in één jaar tijd 690 beveiligingslekken te vinden en te melden (bij 590 organisaties in 71 landen).
 • Terry Winograd is één van de pioniers op het gebied van kunstmatige intelligentie. Strategy+Business schreef een prachtig profiel over hem.
 • Er is weer een leverancier van spionagesoftware gehackt. Motherboard schrijft over de 900GB aan data die er buitgemaakt is bij Cellebrite, leverancier van een apparaat waarmee je gegevens uit heel veel verschillende telefoons kunt trekken (ook als je het wachtwoord van die telefoon niet hebt). Hackers kunnen bijvoorbeeld bij bewijs wat van telefoons van verdachten is getrokken. De Nederlandse politie maakt ook gebruik van deze software (misschien straks ook om op afstand te hacken?). Dit laat maar weer eens zien welke grote risico’s kunnen kleven aan het gebruik van dit soort spionagesoftware.
 • De Electronic Frontier Foundation heeft samen met comedian Baratunde Thurston een korte video gemaakt over het belang van het versleutelen van websites met HTTPS.
 • Wij zijn (sinds EMF Camp afgelopen zomer) fan van HEBOCON, de crappy robot competitie. Bekijk op Facebook de HEBOCON pagina of op YouTube het filmpje over het wereldkampioenschap van 2016.

 

 1. Peter1984

  Whatsapp toch niet veilig (deze link mag niet ontbreken in het weekoverzicht):

  https://www.theguardian.com/technology/2017/jan/13/whatsapp-backdoor-allows-snooping-on-encrypted-messages

 2. Guido Jansen

  Valt wel mee met WhatsApp Peter, The Guardian slaat hier flink de plank mis: https://whispersystems.org/blog/there-is-no-whatsapp-backdoor

 3. Arie

  Oops, foutje op de website, iedereen kan de berichten zien die nog niet goed gekeurd zijn http://imgur.com/a/nZTEv

 4. Peter1984

  Leek me goed om ook de link met de reactie van Open Whisper te delen. Hierin wordt aangegeven dat het geen backdoor betreft. Lijkt een logisch verhaal van OWS, maar uiteindelijk kan alleen het open sourcen van Whatsapp de echte benodigde zekerheid geven.

  https://whispersystems.org/blog/there-is-no-whatsapp-backdoor/

  Ben benieuwd naar de reactie van Tobias Boelter. Een leuke sequel voor dit weekend 😉

 5. Winfried

  Dat Open Whisper Systems stelt dat er geen re-encryptie plaatsvindt voordat de gebruiker er een notificatie gekregen heeft, is niet relevant: alleen met een blokkerende vraag kan voorkomen worden dat een bericht in verkeerde handen valt. En WhatsApp stelt niet zo een blokkerende vraag.

 6. Consumentenbondsgenoot

  STOP DE DIGIDWANG!
  https://www.consumentenbond.nl/acties/digidwang/

  Eis een gesloten envelop, en weiger overheids websites die je IP adres en andere privacy gegevens loggen, en ontloop eventuele veiligheids riico’s die de overheids websites met zich meebrengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.