• Menu

0 recente resultaten

roze achtergrond

In de strijd tegen het coronavirus speelt technologie een grote rol. Het wordt ingezet om de verspreiding van het virus te beperken en we gebruiken technologie nog meer dan voorheen voor onderling contact. Maar wat betekent dat voor onze privacy en internetvrijheid?

Wij houden de komende tijd in de gaten wat de impact van deze crisis is op jouw communicatievrijheid en privacy. Dat doen we net als anders door onderzoek te doen, beleid te verbeteren, mensen te informeren en door tools uit te lichten waarmee jij jezelf kunt beschermen.

Jij kunt meehelpen door donateur te worden.

 

Registratieplicht voor de horeca: regels, richtlijnen en jouw rechten.

Het kabinet kondigde aan dat er tijdens de coronacrisis een registratieplicht voor de horeca wordt ingesteld. Maar zonder duidelijke regels en een goede wet is zo'n plicht geen goed idee. Dan verliezen mensen het vertrouwen en zullen ze de maatregel proberen te omzeilen. Gelukkig kan de overheid dat eenvoudig voorkomen.

Lees het artikel

Maak de corona-app verplicht vrijwillig

Het Ministerie van Volksgezondheid ontwikkelt een app die het je moet gaan vertellen als je recent in de buurt van iemand bent geweest die met het corona-virus besmet blijkt te zijn. Als zo'n app er komt, moet die wel ook alleen dáárvoor gebruikt worden. Het kabinet moet dat wat ons betreft in de wet vastleggen.

Lees het artikel

Word jij binnenkort gevolgd via je telefoon?

Dat er maatregelen getroffen moeten worden om verspreiding van het virus tegen te gaan is volkomen duidelijk. Maar de crisis mag geen excuus zijn om maatregelen door te voeren die niet uit te leggen zijn. En dat is wat dit wetsvoorstel is: grootschalige gegevensverwerking zonder dat het ministerie fatsoenlijk beargumenteert waarom ze deze gegevens nu echt nodig heeft. Zolang zij dat niet kan, mag dit wetsvoorstel de prullenbak in.

Lees het artikel

Haastige spoed is zelden goed

Er moet en zal gebruik worden gemaakt van technologie en data waar het aankomt op bestrijding van het virus. Voor het gebruik van locatiegegevens wordt in een spoedproces een wetswijziging geschreven. Maar opnieuw blijven fundamentele vragen onbeantwoord.

Lees het artikel

Kun je Bluetooth wel misbruiken voor een corona-app?

De GGD zegt inmiddels klaar te zijn voor het contactonderzoek dat komt. Het ministerie zet in op "digitale ondersteuning" van dat proces, maar de vraag is of de gebruikte technologie wel ondersteunend werkt

Lees het artikel

De minister wil van de corona-app een tweede WhatsApp maken

Om effectief te zijn, moet de corona-app waar het ministerie van VWS aan bouwt heel veel gebruikt worden. De Nederlandse ambitie is torenhoog.

Lees het artikel

We leveren graag een constructieve bijdrage

Het Ministerie van Volksgezondheid wil zich laten adviseren door een "begeleidingscommissie". Of we daar misschien ook aan willen deelnemen. Wij kunnen momenteel helaas niet anders dan daarvoor bedanken.

Lees hier waarom

We gaan door – maar dan wat minder opzichtig

Na de mislukte eerste poging van het kabinet om een "slimme digitale oplossing" tegen het coronavirus te ontwikkelen, was de reflectie van het ministerie: we gaan er mee door, maar gewoon wat minder opzichtig. Zo mogelijk nog schadelijker voor het broodnodige vertrouwen van de samenleving.

Lees het artikel

Technologie is geen doel op zich, en geen waardenvrij gereedschap

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer geven we een toelichting op onze visie op de corona-app.

Lees de tekst

Vernietigende oordelen over de Corona-apps

Zo goed als alle organisaties die over de corona-app moesten adviseren zijn unaniem in hun oordeel: we kunnen dit eigenlijk niet goed beoordelen. Wij zijn het daar mee eens.

Lees het artikel

Ook in nood: eerst denken, dan doen

Naast de corona-app wordt er nu ook naar veel andere maatregelen gekeken die mogelijk onze rechten en vrijheden inperken. Wij roepen Gemeenten en de Tweede Kamer op onze rechten te beschermen.

Lees het artikel

Onze mensenrechten zijn geen spelshow

De livestream die het Ministerie van VWS organiseerde waar contact tracing-appbouwers hun plannen presenteerden, had meer weg van een spelshow waar bedrijven met elkaar strijden dan een serieuze aanbesteding van de overheid en riep bij ons alleen maar meer vragen op.

Lees het artikel

De Autoriteit Persoonsgegevens is aan zet

Met de snelheid van het licht worden corona-apps ontwikkeld. Ondertussen blijven cruciale vragen over nut en noodzaak onbeantwoord, waarmee de indruk wordt gewekt dat er over onze rechten en vrijheden heen gewalst wordt. Gaat het de Autoriteit Persoonsgegevens lukken de benodigde duidelijkheid af te dwingen?

Lees het artikel

Burgerrechtenorganisaties slaan alarm over werkwijze Ministerie Volksgezondheid

Samen met Platform Burgerrechten roepen we het Ministerie van Volksgezondheid op om in de kwestie rond Corona-apps op de noodrem te trappen.

Lees onze oproep

Bescherm onze gezondheid, maar bescherm ook onze rechten

De Nederlandse overheid onderzoekt het gebruik van een app waarmee jij inzicht zou moeten krijgen in of je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het Covid-19-virus. Als de overheid al zo'n app inzet, dan moet deze voldoen aan een aantal uitgangspunten voor het beschermen van onze vrijheden en rechten, onze veiligheid en sociale cohesie.

Lees hier ons manifest

Privacy is geen absoluut recht, maar wel een noodzaak

In de strijd tegen het coronavirus speelt technologie een grote rol. Welke technologie wordt ingezet en hoe het wordt ingezet, is van groot belang.

Lees meer
social-card-videobelllen

Wegwijs in de tools om te videobellen

Het is niet makkelijk om uit de tientallen tools die je kunt gebruiken de meest privacyvriendelijke optie te kiezen, die ook nog eens past bij jouw wensen. Dit overzicht kan je daar bij helpen.

Lees meer

Google grijpt crisis aan om massasurveillance te legitimeren

Google verzamelt massaal al onze locatiegegevens en kan zo grafieken maken over hoe goed wij ons aan de opgelegde corona-maatregelen houden. Gaat het Google daarmee lukken om een jarenlange praktijk te legitimeren waarin het schenden van onze privacy centraal staat? Als het aan ons ligt niet.

Lees meer

Tool nodig om te videobellen? Probeer Jitsi.

De afgelopen week hebben we veel vragen gekregen over diensten waarmee je kunt videobellen. We hebben alvast één tip: Jitsi.

Lees meer
social-media-card

Wees zeker van het probleem, voor je technologie inzet als oplossing

Op 31 maart was onze directeur Evelyn Austin te gast bij Iedereen Live. Ze lichtte toe waar we ons als Bits of Freedom op dit moment zorgen over maken en wat we daar aan doen.

Kijk het gesprek terug

Privacyorganisaties stellen strenge eisen aan apps tegen corona

Deskundigen op het gebied van informatietechnologie, computerbeveiliging en privacy maken zich zorgen over de inbreuk die apps ter bestrijding van de coronacrisis hebben op de rechten van mensen. De apps moeten veilig, tijdelijk, transparant, volledig anoniem, vrijwillig en gebruiksvriendelijk zijn, zonder commerciële bijbedoelingen, schrijven deskundigen in een manifest.

Lees meer

Bewaak en koester de rechtsstaat, ook en juist in tijden van crisis

De democratische rechtsstaat is geen gegeven, maar een precair systeem dat constant bewaakt en bevochten moet worden. Directeur Evelyn Austin schreef een opinieartikel, dat op 3 april 2020 verscheen in dagblad Trouw.

Lees het opiniestuk

Helpen slimme apps om coronapatiënten te vinden?

Een groeiend aantal overheden gebruikt apps om het gaan en staan van corona-patiënten in kaart te brengen. Onze jurist Lotte Houwing reageerde op 1 april 2020 op deze ontwikkeling in een artikel van NOS.

Lees het artikel

Hackers op je Houseparty: hoe veilig is jouw videochat?

Terwijl jij vergadert via Zoom, worden je gegevens doorverkocht aan Facebook. En ook bij andere videobeldiensten is je privacy niet gegarandeerd. Onze campaigner Esther Crabbendam gaf toelichting in een artikel op Oneworld.

Lees meer

Zoom alweer in opspraak, welke app kun je dan gebruiken voor videobellen?

"Zoom heeft afgelopen week laten zien dat ze heel onbetrouwbaar zijn." Directeur Evelyn Austin over videobellen bij Stax & Toine op NPO Radio 1.

Luister het interview

Help mee, doneer

Het zijn bijzondere tijden; tijdens de Corona-crisis komen veel dingen onder druk te staan. Maar als Bits of Freedom willen we er voor zorgen dat jouw internetvrijheid daar niet één van is. We gebruiken technologie nu meer dan anders en anders dan anders. Dus is het extra belangrijk waakzaam te zijn. Daarom zijn we nu bijvoorbeeld extra alert op de maatregelen die de overheid neemt om de crisis te bestrijden en de rol van technologiebedrijven hierin. Om dat onafhankelijk te kunnen blijven doen zijn we afhankelijk van donateurs zoals jij.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag