• Menu

0 recente resultaten

Musk vs. Zuck: de voorbeschouwing

Elon Musk en Mark Zuckerberg gaan met elkaar in gevecht in een fysieke cage fight. Tenminste; Zuckerberg vindt inmiddels dat Musk het gevecht niet serieus neemt en Musk noemt Zuckerberg een "angsthaas". Of het er dus echt van gaat komen is zeer de vraag. De online stare down, of liever het online moddergooien, is echter in volle gang. Voor het geval dat dit gevecht tóch echt gaat plaatsvinden doen wij als beschermer van het vrije internet vast maar een voorbeschouwing.

Een cage fight, euhh?

Het begon met de tweet van Musk "I'm up for a cage match if he is lol" en de reactie in de story van Zuck "Send Me Location". Daarna postte Musk dingen als "Men love war" (we geven een klein beetje over in onze mond) en stelde Zuck een tijd en locatie voor. Andere vrij bizarre geruchten gaan over een live stream van het gevecht en een epic location in Italie. Tsja.

De online stare down, of liever het online moddergooien, is in volle gang.

Musk

We spraken met meerdere experts over de kansen van Musk. Het is een onvoorspelbare man, waardoor zijn kansen ook moeilijk in te schatten zijn. Op basis van zijn historie, zou je wel kunnen zeggen dat het aannemelijk is dat hij het er niet goed vanaf gaat brengen.

Musk staat bekend om het enorme bord voor z'n kop. Hij negeert kritiek, ook als die een betere samenleving ten doel heeft. Zo nam hij Twitter, inmiddels X, over en ontsloeg zo ongeveer iedereen die ook maar iets met mensenrechten deed. Daar werd het platorm nog giftiger van dan het al was. Deskundigen voorspellen daarom dat Musk een moeilijke kandidaat is voor zijn trainer(s). Als de trainer zwakke plekken aanwijst of met plannen voor de lange termijn komt, is de kans groot dat hij de trainer ontslaat. En een vechter zonder trainer, die gaat klappen vangen.

Musk is geen rule follower. Sterker nog, het lijkt soms alsof hij met opzet regels aan zijn laars lapt om mensen(rechten) en autoriteiten dwars te zitten. Zo wordt hij regelmatig gewaarschuwd door Europese politici: als de nieuwe platformwettenWil je meer weten over de nieuwe platformwetten waar X en Meta zich straks aan moeten houden? Luister dan onze podcast! straks in gaan, is X de sjaak en zullen er hoge boetes vallen. De verwachting is dus dat als cage fights al regels hebben, Musk zich er niet aan zal gaan houden. Een diskwalificatie van deze techmiljardair is daarom zeer aannemelijk.

Vele experts zeggen dan ook dat de arrogantie van Zuck hem fataal kan worden in de cage fight.

Zuck

De peilingen zijn binnen, en de verwachting is dat ook Zuck het er niet goed vanaf gaat brengen in het gevecht. De vechtsport staat bekend om een mentale strijd, en uit meerdere voorvallen is gebleken dat de techmiljardair daar nog ontzettend veel werk aan de winkel heeft, wil hij als winnaar uit de strijd komen.

Zo bleek uit de door klokkenluider Frances Haugen gelekte documenten dat Zuck op de hoogte was van de negatieve effecten van Instagram op tienermeisjes, maar besloot dat te negeren. Vele experts zeggen dan ook dat de arrogantie van Zuck hem fataal kan worden in de cage fight. In de aanloop zal hij waarschijnlijk eventuele blessures negeren, waardoor hij tijdens het gevecht door de mand kan vallen.

En die blessures, die gaan er onvermijdelijk komen. Marks Meta staat er om bekend regelmatig met storingen te kampen. Zuck heeft hard zijn best gedaan om zo veel mogelijk mensen wereldwijd in vergaande mate afhankelijk te maken van zijn platformen, maar laat hen vallen zodra er een storing ontstaat. Zo herinneren we ons allemaal de WhatsApp, Instagram en Facebook storing van 4 oktober 2021 nog wel. Te verwachten is dan ook dan Zuck er midden in het gevecht ineens mee ophoudt.

We weten uit de vele rechtszaken en politieke verhoren dat verdediging Zucks blinde vlek is. Hij weet zelf rake klappen uit te delen (aan onze mensenrechten) maar zodra hij dat moet verdedigen, verliest hij de sympathie van de kijker. Het zou ons dan ook niet verbazen wanneer hij veel zal moeten incasseren.

Op wie zetten we in?

De conclusie lijkt ons duidelijk: zowel Musk als Zuck maakt geen enkele kans om als winnaar uit de strijd te komen. Met een zekere mate van waarschijnlijkheid durven wij te zeggen dat één van hen niet zal komen opdagen, er iemand uitvalt met een blessure, iemand gediskwalificeerd wordt of iemand KO gaat in de stijd. En dat lijkt ons maar beter ook. X en Meta zijn namelijk bedrijven die niet het beste met gebruikers voor hebben, en daarom op geen enkel vlak winst verdienen.

Toch verwachten we dat het een groot spektakel wordt. Jij kunt natuurlijk geld inzetten op goksites, maar als je echt voor een ondergang van deze tech miljardairs bent, doneer dan aan Bits of Freedom. We verdubbelen je inzet misschien niet, maar verbeteren wel je digitale burgerrechten! En zeg nou zelf: wat is nou meer waard?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag