• Menu

0 recente resultaten

Wij komen op voor jou: Spotify krijgt boete van 5 miljoen euro

Spotify gaf mij geen goed overzicht over de gegevens die ze van mij heeft en krijgt mede daarom een boete van 5 miljoen euro. Waarom is die boete belangrijk?

Spotify krijgt de boete voor het niet naleven van de privacyregels. Daarin is geregeld dat iedereen (ook jij!) altijd inzage moet kunnen krijgen in de gegevens die een bedrijf van je heeft. Dat recht geldt dus ook voor mij, en die regels gelden ook voor Spotify.

Wat weet Spotify van mij?

Omdat ik vaak via dat Zweedse bedrijf naar mijn favoriete bandjes luister, wist ik eigenlijk wel zeker dat Spotify gegevens over mij moest hebben. Maar welke? Daarom stuurde ik vijf jaar geleden het platform een verzoek tot inzage. Spotify dacht klaar te zijn met een heel beknopt overzicht. Maar ook al geeft zo'n bedrijf mij een vinger, ik heb recht op de hele hand. En dus diende ik een klacht in. Vervolgens kwam Spotify wel over de brugWeet waar ik zoal naar luister (of: weet wat Spotify weet) met, naar ik aanneem, alle gegevens. Niet dat ik er iets aan had: de meeste gegevens bleken onleesbaar. Spotify had ze voor de veiligheid versleuteld.

Een liedje als "Wat is het kut om agent te zijn" zegt zonder twijfel iets over mijn positie op het politieke spectrum.

Daarmee overtrad Spotify de wet die haar verplicht om mij op verzoek op begrijpelijke wijze inzage te geven in de gegevens die zij van mij verwerkt. Daarom diende ik een handhavingsverzoekHier vind je het handhavingsverzoek dat ik indiende in bij de Nederlandse toezichthouder. Onze Oostenrijkse zusterorganisatie NOYB deed datzelfde. Na een rechtszaak en heel veel geduld, publiceerde de Zweedse toezichthouder vandaag haar besluit: 5 miljoen euro boeteLees hier het nieuwsbericht van de Zweedse toezichthouder voor het overtreden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Waarom dat belangrijk is?

Hoewel je luisterlijstjes misschien onschuldig lijken te zijn, is er meer uit af te leiden dan je op het eerste gezicht denkt. Zo kan Spotify zien dat ik een dochter heb, want ik luister echt niet naar én Fresku én Flemming. Maar de gegevens vertellen ook welke automerk ik rijd. Dat komt doordat Spotify ook wat technische gegevens bijhoudt over de draadloze verbindingen die mijn telefoon maakt voor het streamen van muziek op mijn speakers.

Maar dat is niet alles. Want uit de liedjes is misschien ook wel iets af te leiden over mijn politieke voorkeur. Want nummers als "Leg de Zuidas in de as" van Hang Youth of "Wat is het kut om politieagent te zijn" van Sophie Straat geven je zonder twijfel een indruk aan welke kant van het politieke spectrum ik sta. En sinds Spotify je ook naar podcasts laat luisteren, zegt een lijstje met abonnementen niet alleen iets over mijn interesses, maar misschien ook wel iets over mijn seksuele voorkeur, nationaliteit, religie, etniciteit en nog veel meer.

Hoewel je luisterlijstjes misschien onschuldig lijken te zijn, is er meer uit af te leiden dan je op het eerste gezicht denkt.

Wat nu?

Nou ja, lekker blijven luisteren naar je favoriete bandjes natuurlijk. Maar weet ook: je kunt opkomen voor dat waar je recht op hebt. Dat begint, in dit geval, met een verzoek tot inzageEn om je dat makkelijk te maken hebben wij ikwilzage.nl gelanceerd. En als je niet de hele hand krijgt, dan kun je naar de toezichthouder stappen en je recht opeisen.

En realiseer je ook: samen ons inzetten voor een betere wereld loont. Want dat Spotify nu door een toezichthouder gedwongen wordt ons de informatie te geven waar we recht op hebben, is het gevolg van Europese privacyregels. Het is een middel om jou als mens te beschermen tegen de vaak almachtige technologiebedrijven. Die regels zijn er omdat wij als Bits of Freedom, met tal van anderen, daar hard voor geknokt hebben. En dat konden wij niet zonder jullie steun. Dus: doneer!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag