• Menu

0 recente resultaten

Oproep aan Brussel: om kinderen te beschermen is betere wetgeving nodig

De Europese Commissie lanceerde een paar weken geleden een wetsvoorstel om seksueel misbruik van kinderen aan te pakken. Dat wetsvoorstel is dramatisch slecht en is schadelijk voor kinderen (en eigenlijk voor iedereen). De Europese Commissie moet beter haar best doen.

Encryptie slopen

De Europese Commissie wil bedrijvenDe Europese Commissie wil eigenlijk dat bedrijven het onmogelijke doen - en ze mogen zelf bedenken hoe dwingen mee te kijken met wat internetgebruikers, via bijvoorbeeld een chat-app als WhatsApp of een platform als Instagram, met elkaar delen. Zo nodig moeten platformen zelfs informatie verwijderen of rapporteren aan autoriteiten. Internetproviders kunnen bovendien bevolen worden het internetverkeer van hun gebruikers in de gaten te houden. De Europese Commissie zegt er –heel slim– niet bij hoe die bedrijven dat moeten doen. De meeste communicatie op het internet is vandaag de dag versleuteld en daarmee tegen pottenkijkers beschermd. Dat betekent dat bedrijven alleen aan de verplichting kunnen voldoen, als ze encryptie slopen.

Einde aan vertrouwelijkheid

Dat is natuurlijk een slecht idee. Zo'n stap maakt, praktisch gezien, een einde aan vertrouwelijkheid op het internet. Als deze wet wordt aangenomen, kun je niet meer veilig berichtjes versturen. Dat raakt aan iedereens privacy, veiligheid en uitingsvrijheid. En de ironie is natuurlijk: dan hebben we het ook over de veiligheid van kinderen, die de Europese Commissie juist zegt te willen beschermen. De vertrouwelijkheid van communicatie is onmisbaar voor iedereen, óók voor kinderen en slachtoffers van seksueel misbruik. Je kunt alleen veilig en in alle vrijheid communiceren met een vertrouweling of een hulpverlener, als je zeker weet dat niemand over je schouders meekijkt.

De vertrouwelijkheid van communicatie is onmisbaar voor iedereen, óók voor kinderen en slachtoffers van seksueel misbruik

Oproep aan Europese Commissie

Daarom hebben we, samen met 72 andere organisaties, een brief aan de Europese Commissie gestuurd. Daarin leggen we uit hoe de voorgestelde maatregelen het internet onveiliger maken voor iedereen, inclusief kinderen. We begrijpen ook niet waarom de Europese Commissie de bescherming van privacy op het spel zet, terwijl Europa in de afgelopen jaren wereldwijd juist de standaard zette met de bescherming ervan. We vragen de Europese Commissie dan ook het voorstel in te trekken. Het probleem van misbruik van kinderen is ontzetten ernstig en schokkend. Daarom moet de Europese Commissie inzetten op effectieve en technisch haalbare maatregelen die de fundamentele mensenrechten respecteren.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag