• Menu

0 recente resultaten

We kunnen straks eindelijk Whatsapp verwijderen!

Gisteravond bereikten de onderhandelaars in de Europese Unie een akkoord over de Digital Markets Act. Dat is de wet die de marktdominantie van Big Tech aan banden moet leggen. Ze zijn het erover eens geworden dat berichtendiensten interoperabel moeten zijn. Dat betekent dat we straks een berichtje kunnen sturen van bijvoorbeeld Signal naar iemand die op WhatsApp zit. Met andere woorden: de 'gijzeling' door Whatsapp is voorbij, we kunnen de app straks verwijderen!

Niet langer gegijzeld door Big Tech

Twaalf miljoen Nederlanders zitten op Whatsapp. Dat zijn onze buren, familieleden, collega's, studiegenoten en vrienden. En je kunt alleen met hen via de app communiceren als je zelf ook op Whatsapp zit. Misschien wil je wel Whatsapp verwijderen en overstappen naar een privacyvriendelijker alternatief. Dat is nu heel lastig, omdat je dan al die buren, familieleden, collega's, studiegenoten en vrienden veel moeilijker kan bereiken. En zij jou. Apps als Whatsapp houden ons dus als het ware gegijzeld. En dat betekent dat ze eenzijdig de voorwaarden kunnen bepalen waaronder we van hun dienst gebruik maken. We hebben een heel slechte onderhandelingspositie, bijvoorbeeld over hoe Whatsapp omgaat met onze privacy, want Whatsapp weet ook wel dat we moeilijk weg kunnen.

Dit is een hele grote stap in de richting van een breder communicatielandschap en onafhankelijkheid van Big Tech.

Daar komt verandering in. De Digital Markets Act verplicht interoperabiliteit voor berichten apps. Dat betekent dat jij straks vanaf jouw Signal account een berichtje kan sturen naar je nicht op haar Whatsapp account. Zonder dat je Whatsapp hoeft te hebben! Dit is een hele grote stap in de richting van een breder communicatielandschap en onafhankelijkheid van Big Tech. Twee jaar later moeten ook telefoongesprekken op berichtenapps interoperabel worden, en vier jaar later zullen ook groepschats interoperabel zijn. Dan kan je dus in een groepschat zitten met vrienden die allemaal van verschillende apps gebruik maken. Hoe cool is dat.

We betreuren het dat de oproepen en groepschats nog even op zich laten wachten, maar anderzijds zijn we blij dat ook deze functionaliteiten uiteindelijk interoperabel worden. En wie weet gaat het een stuk sneller dan nu gepland. Ook het voorstel om sociale mediaplatforms te verplichten tot interoperabiliteit heeft het helaas niet gehaald.

Straks kan je in een groepschat zitten met vrienden die allemaal van verschillende apps gebruik maken.

Verder...

Verder is besloten hoe groot platformen moeten zijn om aan de DMA te moeten voldoen. En de onderhandelaars zijn overeengekomen om beperkingen voor op tracking gebaseerde advertenties in de Digital Services Act, het (grotere) broertje van de DMA, op te nemen. We houden je er natuurlijk van op de hoogte hoe dat verloopt.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag