• Menu

0 recente resultaten

Wij lieten ons horen tegen de NCTV als derde inlichtingendienst

We hebben ons in de Tweede Kamer laten horen over de zogenaamde NCTV-wet. Dit voorstel kent de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onder andere de bevoegdheid toe om burgers op het internet in de gaten te houden. Wij willen geen derde inlichtingendienst. En we legden dus de Tweede Kamer –op hun uitnodiging– graag uit waarom wij vinden dat de wet in huidige vorm volstrekt onacceptabel is en dus niet aangenomen mag worden.

We voorzagen de Tweede Kamer van onze inbreng

We waren te gast bij een rondetafel in de Tweede Kamer om hen te vertellen wat wij vinden van het wetsvoorstelLees hier wat wij daar eerder over schreven dat extra bevoegdheden geeft aan de NCTVMeer weten en liever luisteren? Hier vind je de podcast aflevering over de NCTV met Merel Koning en Jerry Afriyie. Daarbij werden we uitgenodigd om de Tweede Kamer schriftelijkHier vind je onze gehele schriftelijke inbreng en mondeling van onze inbreng te voorzien. Dit zijn onze belangrijkste punten:

  • De doelstellingen, taken en bevoegdheden in het wetsvoorstel zijn onvoldoende afgebakend. Zo worden de bevoegdheden nu toegekend "in het kader van het verhogen van de weerbaarheid ten aanzien van terrorismebestrijding en de bescherming van de nationale veiligheid, door het versterken van de weerbaarheid van de samenleving, het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting en het beschermen van vitale belangen van de samenleving." Snap jij het nog? Dit wetsvoorstel komt voort uit een wens om duidelijkheid te creëren over de taken en bevoegdheden van de NCTV, zodat dat leidt tot voorspelbaar en controleerbaar handelen. Door de ruime formulering schiet het voorstel nu zijn doel voorbij. Er is dus strakkere afbakening nodig.
  • De bevoegdheid tot het verzamelen van gegevens uit open bronnen moet uit de wet gehaald worden. Hiermee zou de NCTV vanachter nep-accounts burgers, waaronder journalisten, geëngageerde jongeren, politici en activisten, in de gaten kunnen houden en hun online-uitingen analyseren. Hierbij maken zij bovendien gebruik van geavanceerde technologie waardoor er heel veel gegevens kunnen worden gevonden en aan elkaar verbonden. Dit maakt een grote inbreuk op fundamentele rechten en vrijheden, zoals het recht op privacy en het recht op vrije meningsuiting. En bemoeilijkt een open publiek debat en het schaadt onze open en vrije samenleving. Deze bevoegdheid moet uit het voorstel worden geschrapt.
  • De bevoegdheid om de gegevens van mensen te delen is nog een ander voorbeeld van die onnodig ruime formulering. In de toelichting bij het wetsvoorstel wordt benadrukt dat het onderzoek zich richt op "trends en fenomenen" en écht niet op personen of organisaties. Dan lijkt het ons ook niet nodig dat er in het openbaar maken en delen van de resultaten van die onderzoeken persoonsgegevens kunnen staan. De bevoegdheid gegevens te delen moet dus worden beperkt tot niet tot individuen herleidbare gegevens.
  • Het voorstel kent een gebrek aan voldoende waarborgen en toezicht. Bevoegdheden zoals het openbronnenonderzoek krijgen geheime diensten alleen maar met voldoende waarborgen en toezicht. Daar ontbreekt het volledig aan in dit voorstel.

Kijk hier onze bijdrage in de Tweede Kamer terug

We schreven een brief aan de Tweede Kamer

Samen met Amnesty schreven we daarnaast een briefHier vind je de brief die wij stuurden aan de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel. Ook daarin maakten we deze punten. En riepen we gezamenlijk de Tweede Kamer op om:

  • Ervoor te zorgen dat de doelstellingen en taken van de NCTV duidelijker worden afgebakend, zodat bevoegdheden niet kunnen worden misbruikt om mensenrechtenverdedigers, journalisten, politieke oppositie of activisten te surveilleren.
  • De bevoegdheid tot het verzamelen van gegevens uit open bronnen en zo burgers op het internet te volgen uit het wetsvoorstel te schrappen.
  • Persoonsgegevens uit te sluiten van de analyses en duiding die de NCTV openbaar maakt en deelt met andere partijen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag