• Menu

0 recente resultaten

Positieve ontwikkelingen omtrent platformregulering

Deze week werd in het Europees Parlement een positieve stap gezet richting een eerlijke en competitieve markt voor online platformen. Een belangrijke commissie sprak namelijk haar steun uit voor interoperabiliteit en keuzevrijheid over software en appstores. We leggen je graag uit wat dit betekent. 

De DMA en het wetgevingsproces: hoe zit het ook alweer?

In december 2020 kwam de Europese Commissie met de wetsvoorstellenLees hier onze analyse van de wetsvoorstellen en waarom deze ambitie misten voor de Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA). Als beleidsmakers onze adviezen volgen, kunnen ze met deze wetten de marktdominantie en het giftige verdienmodel van grote online platformen breken. Het is ontzettend belangrijk dat die kansen worden gegrepen.

Het Europees Parlement is nu aan het beslissen wat ze van de voorstellen van de Commissie vindt. Zien de wetsvoorstellen er prima uit, of moeten er dingen worden gewijzigd? Binnen het Europees Parlement neemt de Commissie interne markt en consumentenbescherming (IMCO) daarin de leiding. Afgelopen week heeft deze commissie een akkoord bereikt over hoe zij de DMA graag zou zien. En we mogen best blij zijn met die uitkomst!

Interoperabiliteit

In het IMCO rapport over de DMA zijn ten eerste regels opgenomen over interoperabiliteit. We schreven daar al vaker overLees hier welke vier maatregelen, waaronder interoperabiliteit, de dominantie van Big Tech ondermijnen!: interoperabiliteit zorgt ervoor dat mensen op verschillende platformen met elkaar kunnen communiceren. Dat betekent bijvoorbeeld dat Signal gebruikers een bericht kunnen sturen naar WhatsApp gebruikers en vice versa. Wij, en vele andere digitale burgerrechten-organisaties, hebben interoperabiliteit aangedragen als sleutel tot het breken van de marktdominantie van Big Tech. IMCO heeft deze aanbeveling ter harte genomen en wil een verplichting tot interoperabiliteit voor berichtendiensten en sociale netwerken. Met zo een verplichting ontstaat meer concurrentie, creëren we een diverser communicatielandschap en krijgen mensen uiteindelijk meer vrijheid om te kiezen voor een dienst met regels en voorwaarden die bij hen passen (in plaats van gevangen te zitten bij de grootste partij). We zijn dan ook opgewekt over deze ontwikkeling.

IMCO heeft deze aanbeveling ter harte genomen en wil een verplichting tot interoperabiliteit voor berichtendiensten en sociale netwerken.

Keuzevrijheid voor software en app stores

Een andere positieve ontwikkeling is een verplichting die ertoe zou leiden dat jij straks zelf kunt kiezen welke software en app stores je op je apparaten wilt installeren. Dat betekent dat je niet meer gedwongen wordt om bepaalde software en app stores te gebruiken als je dat niet wilt. Deze regel geeft mensen dus weer een beetje meer controle over hun eigen online wereld.

Ga zo door!

Deze ontwikkelingen in het IMCO rapport zijn een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. Het rapport moet nog worden ingestemd door het Europees Parlement. En ook de Raad moet akkoord gaan met deze regels. We blijven daarom beleidsmakers er aan herinneren dat de rechten van mensen altijd moeten worden gewaarborgd in de DMA en DSA. Niet de belangen van Big Tech, maar onze mensenrechten moeten de doorslag geven in Europese platformregulering.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag