Onderzoek met ons de staat van privacy tijdens de Big Brother Awards 2021

Elk jaar vragen we met de Big Brother Awards aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy van burgers. Dit jaar doen we dat net even anders. En jij kunt meedoen!

De staat van privacy

Hoe is het gesteld met het recht op privacy in Nederland? Elk jaar staan we tijdens de Big Brother Awards stil bij deze vraag. Dit jaar is het moeilijker dan ooit antwoord geven. Ter bestrijding van de coronacrisis heeft de overheid maatregelen getroffen die vergaande inbreuk maakten op onze rechten en vrijheden. Denk bijvoorbeeld aan het recht op onderwijs, de vrijheid van ondernemerschap en het recht om te demonstreren. Ook het recht op privacy werd het afgelopen jaar bevraagd en gewogen. Soms met meer, en soms met minder zorgvuldigheid.

Daarnaast gebruikten we technologie nog meer dan vroeger om te communiceren. Die technologie maakte onderwijs, overleg, steun- en liefdesbetuigingen, familiebijeenkomsten en toevallige ontmoetingen mogelijk. Het bracht kunst en cultuur, zo goed en kwaad als dat ging, onze huiskamers in. Maar met die toename van technologie kwamen ook risico's voor onze privacy en communicatievrijheid. En die lasten waren niet altijd gelijk over alle schouders verdeeld.

Liv van der Veen neemt namens de Kamer van Koophandel de Publieksprijs in handen. Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-ND 4.0)

Big Brother Awards 2019 winnaar Kamer van Koophandel. Foto: Jeroen Mooijman

En dan waren daar nog de vele ontwikkelingen die niets met de coronacrisis te maken hadden. De verdere onthullingen over discriminatie bij de Belastingdienst, illegale surveillance door overheidsdiensten, privacyschendende ontgroeningen, profilering door TikTok en Facebook, datalekken, en natuurlijk de weigering van de Kamer van Koophandel om de privacy van ZZP'ers te beschermen.

Doe mee

Dus hoe is het nou gesteld met ons recht op privacy? Onderzoek samen met ons het antwoord op deze vraag. Dit jaar organiseren we de Big Brother Awards in de vorm van een podcast. In acht afleveringen bespreken we met verschillende experts de grootste privacyschendingen van het afgelopen jaar. We horen van iemand die juist heel veel heeft betekent voor het bevorderen van ons recht op privacy, en we reiken drie prijzen uit. Luister je mee?

Big Brother Awards 2019. Foto: Jeroen Mooijman

Over de Big Brother Awards

Tijdens de Big Brother Awards vragen we aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers. Het publiek nomineert kandidaten voor de Publieksprijs en bepaalt wie de grootste privacyschender wordt. Een vakjury reikt de Expertprijs uit.

Maar we hebben ook aandacht voor positieve ontwikkelingen. Bits of Freedom reikt de Felipe Rodriguez AwardLeve de voorvechters! Bekijk hier de winnaars van de afgelopen jaren. uit aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten. Felipe Rodriguez was één van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. We hopen dat zijn voorbeeld anderen inspireert.

Previous
 • In 2014 sprak Snowden via een live-verbinding het publiek van de Big Brother Awards toe. Foto: Reinoud van Leeuwen
 • Big Brother Awards 2015, foto door Jan Terpstra.
 • In 2016 worden de Big Brother Awards besproken in tv-programma De Wereld Draait Door
 • Impressie Big Brother Awards 2017 Foto: Reinoud van Leeuwen (CC BY-NC-ND 4.0)
 • Bits of Freedom presents the Big Brother Awards 2017, Stadsschouwburg Amsterdam, The Netherlands, december 11th 2017
 • Bits of Freedom presenteert de Big Brother Awards. 11 december 2017. Foto: Reinoud van Leeuwen. (CC BY-NC-ND 4.0)
 • Impressie Big Brother Awards 2017 Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-ND 4.0)
 • Impressie Big Brother Awards 2017 Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-ND 4.0)
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2018 De Rode Hoed, Amsterdam Foto: Jeroen Mooijman
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2018 De Rode Hoed, Amsterdam Foto: Jeroen Mooijman
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2018 De Rode Hoed, Amsterdam Foto: Jeroen Mooijman
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2019 TivoliVredenburg - Utrecht Foto: Jeroen Mooijman
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2019 TivoliVredenburg - Utrecht Foto: Jeroen Mooijman
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2019 TivoliVredenburg - Utrecht Foto: Jeroen Mooijman
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2019 TivoliVredenburg - Utrecht Foto: Jeroen Mooijman
 • Alex Tess Rutten overhandigt de prijs aan Carsten Herstel. Foto: Jeroen Mooijman, CC BY-NC-SA 4.0
 • Bits of Freedom - Big Brother Awards 2019 TivoliVredenburg - Utrecht Foto: Jeroen Mooijman
Next

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.