• Menu

0 recente resultaten

Vier maatregelen om de dominantie van Google en Facebook te ondermijnen

Voor ons publieke debat zijn we veel te afhankelijk van de grillen van dominante bedrijven als Google en Facebook. Het is hoog tijd dat politici ingrijpen en hier zijn vier maatregelen die ze kunnen nemen.

Het is ontzettend belangrijk dat we in alle vrijheid kunnen praten. Want alleen op die manier kunnen we ons denken en mening aanscherpen. Een gezond publiek debat is essentieel voor onze democratie. Dat kan alleen als de platforms voor dat debat een reflectie zijn van onze samenleving. Helaas is dat online niet zo. Daar vindt ons publieke debat plaats op een beperkt aantal zeer dominante platformsHet internet gezonder maken? Focus op het systeem. En daarmee hebben die platforms een grote invloed op de vorm en inhoud van onze gesprekken. Technologiebedrijven als Google en Facebook zijn daarmee de poortwachters van ons publieke debat online.

Vier maatregelen die politici nu kunnen nemen

Daar moeten we vanaf. We moeten weer zelf kunnen kiezen waar we het over willen hebben. Zonder afhankelijk te zijn van die grote, meestal Amerikaanse, technologiebedrijven. Jij moet weer iets te kiezen hebben. Om daar te komen bepleiten wij vier maatregelen die politici kunnen nemen. Elk van die maatregelen moet ervoor zorgen dat we niet meer afhankelijk zijn van die dominante platforms en hun giftige bedrijfsmodel.

Dark patterns zijn subtiele vormen van manipulatie van de gebruiker, doelbewust verstopt in het ontwerp van platformen.

1. Dominante platforms moeten interoperabel zijn. De diensten van deze platforms moeten via een open en vrij protocol publiek toegankelijk zijn. Concurrerende diensten kunnen op deze wijze hun gebruikers laten communiceren met de gebruikers op het dominante platform.

2. Dominante platforms moeten toegang voor derden tot bepaalde delen van hun diensten toestaan. Zulke platforms moeten gedwongen (kunnen) worden de hosting van informatie en het beheer van die informatie te ontvlechten en voor het beheer van die informatie een publiek toegankelijke APIEen API is een verzameling definities waardoor een programma of script op een eenvoudige manier kan communiceren met een ander programma of script. beschikbaar maken. Concurrenten kunnen op basis daarvan onafhankelijke diensten ontwikkelen die de functionaliteit van het platform aanvullen, wijzigen of vervangen.

Dominante platformen volgen elke gebruiker, op het eigen platform, maar vaak ook daarbuiten.

3. Het op het gedrag van gebruikers baseren van advertenties moet verboden worden. De dominante platformen volgen elke gebruiker, op het eigen platform, maar vaak ook daarbuiten. Dat is nodig voor goede advertenties, zeggen ze. Dat volgen moet verboden worden. Advertenties kunnen dan nog altijd gepersonaliseerd worden, bijvoorbeeld op basis van de informatie die de gebruiker te zien krijgt. Check je een filmpje over sneakers, dan past een advertentie over de laatste sneaker drops.

4. Er moet een verbod komen op het gebruik van zogenaamde dark patterns. Die dark patterns zijn subtiele vormen van manipulatie van de gebruiker, die doelbewust zijn verstopt in het ontwerp van de dominante platformen. Een voorbeeld: zodra een video is afgelopen, start YouTube automatisch de volgende - eentje geselecteerd op basis van de belangen van Google, niet die van de gebruiker. Zulke dark patterns ontnemen de gebruiker op een geniepige manier de autonomie.

Deze ingrepen zijn dringend nodig

Dit zijn hele concrete maatregelen die beleidsmakers nu al kunnen nemen. Het is echt dringend nodig. De regels passen goed in de alles behalve ambitieuzeDie regels zijn hard nodig, maar de voorstellen van de Europese Commissie missen helaas ambitie. regels die de Europese Commissie op de valreep van 2020 voorstelde. Die regels moeten er voor zorgen dat we grip krijgen op de dominante platformen en wij weer de baas worden over ons publieke debat. Wij knokken ervoor dat elk van de hierboven genoemde maatregelen overgenomen worden in de voorgestelde regels.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag