• Menu

0 recente resultaten

Moet je de CoronaMelder installeren of niet?

Met een grote campagne die morgen start doet het Ministerie van Volksgezondheid een "moreel appèl" op iedereen om de CoronaMelder te installeren. Dat is de app die je moet waarschuwen als je recent bij iemand in de buurt bent geweest die later besmet bleek te zijn. Een vraag die wij veel krijgen: moet ik die app nou wel of niet installeren?

 

Hoe staan wij er in?

Wij zijn ontzettend blij met het open en transparante proces waarin de app is ontwikkeld. De ontwikkelaars hebben een app gebouwd die technisch puik in elkaar zit, en met veel aandacht voor de bescherming van jouw privacy en het gebruiksgemak. De app voldoet aan de meeste uitgangspunten van Veilig tegen CoronaLees hier de tien uitgangspunten, ondertekend door 40+ experts en organisaties - maar niet alle, waaronder de meer fundamenteleZoals de randvoorwaarden die ervoor zorgen dat zo'n app ook iets kan bijdragen aan de bestrijding van het virus. Nu de CoronaMelder officieel gelanceerd wordt, gaat de minister ook maandelijks rapporteren over de effectiviteit én de negatieve en onbedoelde bijwerkingen van de app. Op die manier kan de Tweede Kamer invloed hebben op de inzet van de app. Dat is ontzettend belangrijk, en een van de redenen dat we blij zijnEen wet om ons tegen de bijwerkingen van een corona-app te beschermen met de aangepaste CoronaMelder-wet.

 

De app voldoet aan de meeste uitgangspunten van Veilig tegen Corona - maar niet alle, waaronder de meer fundamentele.

 

Hoe sta jij er in?

Maar goed, moet je die app nu installeren of niet? We vonden het heel belangrijk dat iedereen de app kán gebruiken (ook bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking) en niemand de app móet gebruiken (en hij dus gegarandeerd vrijwillig is). Dat is zo, dus nu is het aan jou om die keuze te maken. We raden je het niet af, we raden je het ook niet aan. Wel hebben we samen met Waag, Amnesty International en Platform Burgerrechten de app -en alles daaromheen - langs de lat gelegd die we in april hebben gesteld. De uitgangspunten die we toen in een bredere coalitie hebben opgesteld, zijn wat ons betreft noodzakelijk voor het beschermen van onze vrijheden en rechten, onze veiligheid en sociale cohesie. Voor elk van de uitgangspunten die we een half jaar geleden hebben geformuleerd en uitgewerkt, hebben we beoordeeld in welke mate de app eraan voldoet. Hopelijk geeft dat jou genoeg houvast om een goede keuze te maken.

 

Ja, of nee, toch niet

Heb je de app geïnstalleerd, maar begin je toch weer te twijfelen? Geen zorgen: je kunt de app en de daarmee verzamelde gegevens altijd weer verwijderen. Op Apple's iOS kun je de app verwijderen op de gebruikelijke manier. De uitwisseling van de codes kun je uitzetten onder "Instellingen", "Blootstellingsmeldingen" en "Schakel blootstellingsmeldingen uit". De gegevens verwijder je via "Instellingen", "Blootstellingsmeldingen", "Status van Blootstelling bijhouden", en "Verwijder blootstellingslogbestand". Op een Android-telefoon kun je de app ook op de gebruikelijke wijzeLees hier meer over op Google's helppagina's verwijderen. De gegevens kun je verwijderen via "Instellingen", "Google" en dan "Blootstellingsmeldingen voor COVID-19". Tik nu op 'Willekeurige ID's verwijderen" en bevestig.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag