De app bestaat niet in een vacuüm
"We hopen dat deze analyse houvast biedt voor mensen die graag zelf een geïnformeerd oordeel willen vellen over of ze de CoronaMelder wel of niet willen installeren en gebruiken," zegt Rejo Zenger, beleidsadviseur van Bits of Freedom. "Dat neemt niet weg dat we veel liever zien dat het ministerie inzet op maatregelen die bewezen effectief zijn in de bestrijding van dit virus."
De overheid heeft laten zien dat het mogelijk is om open source software te ontwikkelen in een transparant ontwikkelproces. Daardoor is de app beter en veiliger geworden. "Maar de app bestaat niet in een vacuüm", zegt Marleen Stikker, directeur van Waag. "Technologie moet ingebed zijn in sociaal-maatschappelijke voorwaarden. Als dat niet op orde is, levert de app schijnveiligheid. Ook leidt het ons af van de vraagstukken die we eerst hadden moeten adresseren: voorkomen van besmettingen door voldoende testcapaciteit en bevorderen van gedragsverandering, het opleiden en inzetten van mensen voor persoonlijke begeleiding bij bron- en contactonderzoek."
"Ook de afhankelijkheid van Google en Apple blijft problematisch," zegt Tijmen Wisman van Platform Burgerrechten. "Met de keuze voor hun framework heeft het ministerie zich afhankelijk gemaakt van twee Amerikaanse techreuzen. Zij bepalen hoe de technologie werkt en hebben daarmee grote invloed op de effectiviteit van de app. Zij bepalen ook wanneer de onderliggende code van de CoronaMelder weer wordt weggehaald."