Wat kunnen we hier van leren?
1. De technologie die je gebruikt, bepaalt in grote mate wat je ermee doet. Denk aan de functionaliteit, maar ook aan bijvoorbeeld de vormgeving. Het is daarom interessant om af en toe stil te staan bij de tools die je gebruikt. Waar zijn ze wel en waar juist niet voor ontworpen? Welk gedrag stimuleren ze en welk gedrag ontmoedigen ze? En wat vind je daar dan van? Zeker in het experiment van The Hmm viel op dat het ene platform veel meer ruimte voor personalisatie biedt dan het andere. Waarom zou dat zo zijn?
2. Geen verrassing, maar toch goed om bij stil te staan: zelf een communicatieomgeving ontwerpen en bouwen is een flinke klus. Distance Disco en The Hmm lukte dat, maar hoeveel vrijheid heb je eigenlijk wanneer je niet zo technisch onderlegd bent, toegang hebt tot een technisch netwerk of veel (vrije) tijd hebt? Het resultaat is dat mensen met veel middelen het zich kunnen veroorloven om de gangbare platforms links te laten liggen, terwijl mensen met minder middelen zichzelf afhankelijk zien van deze uitbuitende partijen. En: de meeste platforms worden ontworpen voor de (al dan niet betalende) meerderheid. Hoor je daar niet bij, dan zullen jouw wensen of behoeftes ook nooit geprioriteerd worden. Dit werkt ongelijkheid in de hand die alleen op te lossen is door structurele verandering: goede privacybescherming onafhankelijk van het platform dat je gebruikt en het liefst een online landschap waar je kunt kiezen uit heel veel verschillende platforms, zonder dat je bang hoeft te zijn om zelf te worden uitgesloten of om anderen uit te sluiten.
3. Tot slot: het werk van de mensen achter Distance Disco en The Hmm was onmogelijk geweest zonder de beschikbaarheid van open source projectenHier vind je bijvoorbeeld de code van het eerder genoemde Mux. In een tijd dat het internet steeds verder geprivatiseerd raakt en we ons steeds vaker begeven in afgesloten systemen, vormen open source projecten als Jitsi lichtpuntjes aan de horizon. Ze stimuleren vernieuwing en geven ons de mogelijkheid om onze online omgevingen in te richten op een manier die past bij onszelf en de gemeenschappen waar we onderdeel van uitmaken. Open source for the win!
Wij deden eerder ook al onderzoek naar de problematiek rond de macht van tech-gigantenIn het Engels: "Fix the system, not the symptoms!". Het is mooi om te zien dat er ook alternatieven en een andere werkelijkheid voor te stellen zijn. Voor een beter online ecosysteem kunnen we onze blik niet alleen op Sillicon Valley richten, we moeten zélf bouwen aan een betere wereld, ook online.