• Menu

0 recente resultaten

Volgens Google heeft onze schadeclaim ‘geen grondslag’. Eh, pardon?

Begin deze zomer verzochten we Google en Facebook ons een schadevergoeding te betalen. Facebook zweeg, maar Google reageerde. Dat ze geen verantwoordelijkheid nemen, is eigenlijk de strekking van hun reactie. Dat kunnen wij natuurlijk niet onweersproken laten.

Een schadevergoeding lijkt ons logischLees onze schadeclaim, omdat wij afgelopen jaren belachelijk veel tijd en energie moesten besteden aan de praktijken van deze twee bedrijven. Keer op keer maken ze inbreuk op onze privacy en communicatievrijheid, en onze kerntaak is het opkomen voor deze grondrechten.

Facebook reageerde niet. Ook niet op onze herinnering. Google stuurde ons na acht weken een briefjeBekijk de brief van Google's Nederlandse directeur waarin het zegt dat onze claim ‘geen grondslag’ heeft.

Eh, pardon? Geen grondslag? En wat is dit dan?

Dit is een kleine greep uit de bak met problemen waar we ons dankzij de schaamteloze datapraktijken van Google mee bezig moesten houden. Nog lang geen volledige inventarisatie dus, want daar hebben we de tijd niet voor. Daarnaast willen we ons niet steeds op incidenten richten, maar willen we werken aan oplossingen voor de lange termijn.

Beloftes tot beterschap zijn niets waard

Bij een hoop schandalen zal Google zeggen: ‘ja maar inmiddels doen we hier van alles tegen’. Soms klopt dat, vaak ook niet. Hoe dan ook blijkt telkens weer dat journalisten, klokkenluiders of burgerorganisaties als Bits of Freedom eerst een schandaal aan het licht moeten brengen, voordat er iets gebeurt. Om op te komen voor de rechten van mensen moeten we bij elke uitglijder tijd steken in het onderzoeken van oorzaken en gevolgen, moeten we de uitkomsten daarvan publiceren, en worden we gevraagd de media erover te woord te staan. Elke verbroken belofte betekent vervolgens weer werk voor ons.

Tijd beter besteed

Veel liever zouden wij onze tijd en energie steken in het tegenhouden van slechte wetgeving in Brussel en Den Haag. Aan het ontwikkelen van nieuwe ideeën over hoe het internet er wél uit zou moeten zien. Aan het helpen van mensen om hun internetervaring veiliger te maken. Daarom lijkt het ons niet meer dan logisch dat Google en Facebook ons een schadevergoeding betalen. Geld dat we vervolgens meteen zullen steken in het verder bestrijden van de schadelijke gevolgen die zullen blijven komen zolang ze vasthouden aan hun ongezonde verdienmodel. Want daarin vinden we de kern van de meeste problemen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag