Recensie Consent of the Networked

Internetters de dupe van Google's willekeur

Datalek: Vereniging van psychologen lekt cliëntgegevens
DOSSIER: Platformen

Google wordt steeds machtiger. En kan zich makkelijker als een despoot gedragen: willekeurig, ontransparant en zonder verantwoording af te leggen. Journalist Henk van Ess werd daar de dupe van: zijn website Voelspriet.nl werd zonder uitleg uit de lucht gehaald. En dat kan iedereen overkomen. Tijd voor Google om haar klanten serieus te nemen.

Henk van Ess heeft Voelspriet opgericht om makkelijk gespecialiseerde zoekopdrachten via Google uit te voeren. Zo kan je bijvoorbeeld alleen zoeken op Nederlandse Word- of PDF-bestanden. Dat is een functionaliteit die in Google is ingebakken, maar via de site makkelijk beschikbaar wordt gemaakt:

Om de site te bekostigen, liet Van Ess ook advertenties plaatsen via Google’s advertentiesysteem AdSense. En dat deed hij al jaren. Maar op donderdag 1 maart werd de zoekfunctie geblokkeerd en de AdSense-dienst beëindigd:

Van Ess geeft aan dat hij niet vooraf is gewaarschuwd, dat geen nadere uitleg werd gegeven over de reden van de blokkade en dat Google hem geen kans gaf om de blokkade te voorkomen. Ook nadat het nieuws bekend werd, wilde Google niet verder uitleggen – onder meer aan ons – waarom ze Voelspriet had geblokkeerd. Inmiddels heeft Google de blokkade opgeheven, maar opnieuw zonder toelichting of voorafgaande aankondiging.

Wat kan Google beter doen?

Google wordt steeds machtiger. Maar bij die macht hoort ook verantwoordelijkheid. Het is niet voldoende om simpelweg te verwijzen naar de algemene voorwaarden, zelfs als daarin staat dat Google zonder uitleg diensten kan blokkeren. Nu een groot deel van de maatschappij afhankelijk is van Google’s diensten, moet Google meer rekening houden met de belangen van haar gebruikers.

Wat betekent dat in ieder geval in de praktijk?

 • Hanteer heldere gebruiksvoorwaarden en pas die consistent toe.
 • Leg helder uit waarom bepaalde informatie is geblokkeerd of een account is opgeschort. Het is niet genoeg om te verwijzen naar de algemene voorwaarden.
 • Bied klanten de mogelijkheid om zichzelf te verweren of een blokkade te voorkomen, en bied waar mogelijk de optie om in bezwaar te gaan.
 • Zorg dat je medewerkers op de hoogte zijn en rekening houden met grondrechten bij hun werk.

 

In het rapport van het Global Network Initiative, een samenwerkingsverband van internetbedrijven en mensenrechtenorganisaties die fundamentele rechten in het bedrijfsproces proberen te verwerken, worden deze adviezen verder toegelicht.  Lees hier meer over dat rapport.

 1. Jamy

  De maker van http://www.thisweekinlinux.com/ heeft afgelopen jaar hetzelfde meegemaakt. Hij gebruikte youtube als primaire platvorm voor zijm news-vlog icm AdSense. Op een gegeven moment was het plots afgelopen.
  Kijk voor het hele verhaal even naar, ik gok zo, de eerste paar videos die alleen op z’n site gehost zijn.

 2. Jeroen

  Ik gebruik zelf ook AdSense. Uit mijn ervaring is de klantenservice altijd extreem slecht, ook bij andere problemen. Het is vrijwel onmogelijk om een reactie te krijgen die niet automatisch door een computer is opgesteld. Het totale gebrek aan uitleg van Google in deze zaak verbaast me dan ook niet; vermoedelijk komen ze ermee weg door hun marktmacht.

 3. Anous

  In de zin “Bied klanten de mogelijkheid om zichzelf te verweren of een blokkade te voorkomen, en bied waar mogelijk de optie om in bezwaar te gaan.” gelieve tweemaal biedt schrijven i.p.v. bied.

 4. MathFox

  Anous, waarom? Volgens mij is bied zonder t hier correct: de aanbeveling is aan een enkele organisatie gericht. Je klaagt niet over de hanteer, leg (uit) en zorg bij de andere aanbevelingen.

 5. Job

  In de zin “Bied klanten de mogelijkheid om zichzelf te verweren of een blokkade te voorkomen, en bied waar mogelijk de optie om in bezwaar te gaan.” gelieve tweemaal biedt schrijven i.p.v. bied.

  Nee, 1 keer bied en 1 keer biedt. Gebiedende wijs is tegenwoordig zonder T.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebiedende_wijs

 6. Henk

  Het is: Anous, bied je verontschuldigingen aan, of: Anous biedt haar verontschuldigingen aan. (Beide bovenstaande voorbeelden is het bied zonder t!)

 7. teun

  altyd dat verbeteren van andere mensen , laten we daar nu eens mee ophouden , en anders moet je leraar nederlands worden ( of je bent het al ) maar in ieder geval is het TRIEST….

 8. René

  Teun, helemaal mee eens. Overigens schrijf je altijd met ij, niet met y.

 9. Peter Zwitser

  Hetzelfde probleem speelt bij websites. Het hulpforum van Google staat vol met vragen over sites die opeens geblokkeerd worden door Google, waarbij alleen een vage algemene reden wordt opgegeven. Vaak is die blokkade terecht omdat het om manipulatie van zoekresultaten gaat, maar heel vaak zijn mensen gewoon te goeder trouw en hebben echt geen idee waarom ze geblokkeerd of teruggezet worden. Van Google zullen ze dat in ieder geval niet horen. Als je voor je bedrijfje van Google afhankelijk bent, kan dit de doodsteek zijn.

 10. Frans

  Waarom wordt mijn bericht niet getoond. Wordt deze soms als straf gefiltreerd omdat ik zelf bof.nl filtreer van (voor mij) onnodige functionaliteit.

 11. Frans

  De bovenste komt dus wel door.

 12. Frans

  [repost]
  Als iedereen de nodige adverteer- en informatievergaarfilters gebruikt, in plaats van je computer als een levend reclamezuil en traceerbaken te laten misbruiken, dan zijn al deze problemen heel snel uit de wereld geholpen.

  Ook dan moet bof.nl het zonder mint en piwik moeten doen.

 13. Ot van Daalen (Bits of Freedom)

  @Frans: postings met een link worden in in de wacht geplaatst om spam te voorkomen. Maar ik zie dat je bericht ook zonder link hebt geplaatst, en nu is het wel doorgekomen. Het heeft dus niet te maken met het feit dat je bof.nl filtreert 🙂

 14. Bobcat

  De zoekmachine van Google is de meest linke zoekmachine die je kunt vinden op het netwerk internet.
  Het verzamel gegevens de van iemand die het gewoon normaal als een zoekopdracht intiept, en die gegevens verstuuren ze naar verschillende bedrijven die dan als een antwoord op de zoekopdracht te zien zijn.
  Zo gaan die bedrijven die hiermee dan uiteigenlijk de derde partij zijn een profiel van iemand maken met alle persoons gegevens als leeftijd en of je een man of een vrouw bent en wat je leuk vind en al die dingen.
  Zo word je dus met het idee van een doelgroep als het ware in een soort persoonlijke zeepbel geplaats waardoor er dan steeds een vorm van de zelfde soort informatie op je af zal blijven komen, zoals dus de adviezen waar je naar aan het zoeken bent die dan uiteigenlijk steeds het zelfde zijn en de soort reclame die dan wel weer op je intresse zijn gericht en ga zo maar door.
  Dat wordt dan gedaan door ze de informatie die je anders normaal te zien zal gaan krijgen voor je gaan weg filteren.
  Zo kan je natuurlijk dan weer ook in situatie terecht gaan komen waarvan je iets niet bewust bent, heel gemakelijk kan er als een voorbeeld daarvan gezecht worden dat PDF het gevaarlijkste bestand type is die je op het internet tegen kan komen, het gaat daarbij er dan om dat er voor het type van PDF er in lengte van kilometers meer aan codes zijn geschreven dan dat er aan codes voor een windows of linux in die tijd hebben kunnen schrijven.
  Deze links http://donttrack.us/ en http://dontbubble.us/ laten het op een leuke manier zien, ze zijn van de zoekmachiene https://duckduckgo.com/ die de bedoeling heeft voor een betere privacy te zorgen dan google.

 15. Googleltruc

  Google is een goocheltruc. Het is er voor de grote en laat het gelag betalen door de kleintjes. – dat bewijst waarom die adwords duur en weinig effect hebben.

 16. Adsense, gesperrt - Dominik Leitner

  […] er, weil sein Blogbeitrag über Googles offenbare Willkür es auch in die (niederländischen) Medien geschafft hat. Das werde ich leider nicht schaffen – aber irgendwie will ich mich mit all dem […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.