• Menu

0 recente resultaten

Datalek: Vereniging van psychologen lekt cliëntgegevens

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken alweer uitgebreid. De Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten heeft persoonlijke gegevens van cliënten gelekt.

Een persoon die een behandeling had ondergaan, moest na afsluiting van de behandeling een vragenlijst van de NVVP invullen. De cliënt ontving hiervoor een email met een link. Als er op de link werd geklikt, leidde deze tot een zoekscherm waarop van vele tientallen patiënten de naam, geboortedatum, geslacht en burgerservicenummer publiekelijk zichtbaar werden. Van hoe veel cliënten van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten de gegevens opgezocht konden worden, is niet duidelijk.

Het lek heeft zeker een week opengestaan. Een woordvoerder van de NVVP verklaart dat het lek inmiddels is gedicht.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest, groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat beheerders van databanken verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag